19.06.2023.

Održana XXV. Županijska smotra izvornog i koreografiranog folklora

018


U Svetom Petru Orehovcu, pod pokroviteljstvom  Koprivničko-križevačke Županije 11. lipnja je održana 25. Županijska smotra izvornog i koreografiranog  folklora. Organizator smotre bila  je Županijska zajednica kulturno-umjetničkih udruga, a domaćini smotre   članovi  KUD-a  „Prigorec“ Sveti  Petar Orehovec.

U ime  Županijske zajednice kulturno-umjetničkih udruga, sve prisutne  sudionike i posjetitelje pozdravila je Nada Šešić. Pohvalila je sudjelovanje  većeg broja grupa nego prošle godine te istaknula da se ne moramo brinuti za opstanak kulturnog amaterizma zbog svih  vrijednih i talentiranih ljudi koji čuvaju našu kulturnu baštinu i promoviraju svoja mjesta, Općine i Županiju unutar i izvan granica Hrvatske. Posebno je pohvalila broj mladih članova unutar Udruga  koji se također značajno povećao u odnosu na prijašnje godine te zahvalila  načelniku  Franji Poljaku i KUD-u Prigorec na  domaćinstvu.

Smotru je otvorio načelnik Općine, Franjo Poljak, a u programu je sudjelovalo 304  plesača i svirača iz 11 Udruga.

  • U kategoriji izvornog folklora sudjelovali su:

 KUD „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec, KUD “Prigorje“ Križevci, KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno,  Društvo Izvornog folklora Koprivnički Ivanec, KUD „Srce“ Koprivnica,  KUD Ždala,  KUD „Zrin“ Legrad i Udruga „Prekodravski zvon“ Gola.

  • U kategoriji koreografiranog folklora sudjelovali su: KUD „Rudar“ Glogovac, HPD „Ferdo Rusan“ Virje i KUD Delovi.

Odlukom članova Prosudbene komisije Hrvatskog sabora kulture (Ivan Goran Matoš, prof. etnologije, Zrinka Posavec, prof.  i Vesna Peršić Kovač, prof. etnologije)  Županiju će 26. kolovoza 2023. na  30 . Susretu hrvatskih  izvornih skupina u Županji  predstavljati  KUD „Prigorje „Križevci.

Na 58.  Vinkovačkim  jesenima 17. rujna 2023.   predstavit će nas   KUD „Prigorec“- Sveti Petar Orehovec,  a  na 57. Đakovačkim vezovima , 09. srpnja 2023,  Udruga „Prekodravski zvon“ iz Gole, a u slučaju spriječenosti ova dva KUD-a predložen je KUD „Zrin“ iz Legrada.

Veoma težak odabir  bio je za predstavnika u kategoriji koregrafiranog  folklora. Članovi komisije jednoglasno su se složili  da su izvedbe sva tri prijavljena KUD-a bila na zavidnom nivou i da su sve tri koreografije odlične, svaka drugačija i svaka posebna na svoj način i

 da je to moguće, predložili bi ih sve da sudjeluju  na državnim susretima.

Nakon dulje konzultacije, odlučili su da će predstavnik Županije na 30. Susretima hrvatskih folklornih ansambala  biti KUD „Rudar“ iz Glogovca. Susret će se održati  14.10. 2023 u Čakovcu.

Izvor: ZKUU KKŽ

Služba ureda župana

Pročitano 757 puta