22.06.2023.

IN MEMORIAM – Dragutin Feletar (1941. – 2023.)

Objavljeno u kategorijama: Novosti

FB8A0056 002


U 82. godini života preminuo je akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar, jedan od vodećih hrvatskih geografa i publicista, dobitnik državne nagrade za popularizaciju znanosti, nagrade za životno djelo Koprivničko križevačke županije (2002.), nagrade za životno djelo Grada Koprivnice (2005.), Medalje Grada Koprivnice te još brojnih nagrada i priznanja. Proglašen je i počasnim građaninom Koprivničko-križevačke županije (2021.), Grada Koprivnice (2020.) te Donje Dubrave (2018.).

Dragutin Feletar rođen je 10. srpnja 1941. u Velikom Otoku (Legrad). Osnovnu školu polazi u Donjoj Dubravi i Kotoribi, gimnaziju u Varaždinu, a od 1960. studira na Geografskom odsjeku PMF Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je na temi „Industrija Međimurja“ kod akademika Josipa Roglića, a magistrirao 1973. na temu „Podravina – geografsko-povijesna studija“. Doktorirao je na temi „Industrija u ekonomsko-geografskoj strukturi Podravine“ kod prof. dr. sc. Velimira Rogića.

Od 1965. do početka 1983. godine radi kao profesionalni novinar i djelatnik u kulturi u Čakovcu i Koprivnici (deset godina u Podravki). Uz plodan novinarski rad, istaknuo se i kao prosvjetitelj i društveno-kulturni radnik. Uz to je napisao je petnaestak knjiga s područja geografije, povijesti i kulture sjeverozapadne Hrvatske, nekoliko znanstvenih radova, a sudjelovao je i na znanstvenim skupovima. Početkom 1983. zapošljava se kao asistent na Geografskom odjelu PMF-a u Zagrebu, gdje ostaje do umirovljenja početkom 2007. godine. Za docenta je izabran krajem 1983., za izvanrednog profesora 1988., redovitog profesora 1993. te za redovitog profesora u trajnom zvanju 1999. godine. Primarni kolegij koji je razvio na Geografskom odjelu bila je Industrijska geografija, a predavao je još i Uvod u geografiju, Geografsko osnove statistike, Industrija u prostornom planiranju i Geografija Afrike. Sudjelovao je na 203 znanstveno-stručna skupa i bio gost profesor na desetak sveučilišta u Njemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Kosovu i Bosni i Hercegovini. Bio je urednik nekoliko geografskih znanstvenih časopisa te je obnašao dužnost pročelnika Geografskog odsjeka i dekana PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006. do 2011. bio je i veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja.

Dragutin Feletar je pokrenuo i izdavačku djelatnost, gdje je u okviru naklade „Meridijani“ uredio više od 200 brojeva popularnih časopisa, više od 50 udžbenika iz geografije za osnovne i srednje škole te gotovo 200 knjiga iz područja geografije, povijesti i susjednih struka. Bio je jedan od vodećih hrvatskih geografa s brojnim radovima i znanstveno-stručnom literaturom, a osim geografije i demografije, njegov su stručni interes bili ekonomska i društvena povijest, povijest umjetnosti, etnologija i ekologija. Bio je autor ili koautor 38 znanstvenih knjiga, 54 stručne knjige, šest knjiga s područja književnosti, 37 udžbenika iz geografije te 297 znanstvenih i stručnih radova u domaćoj i stranoj periodici. Napisao je i nekoliko stotina članaka za popularizaciju geografije i povijesti te velik broj predgovora u knjigama i katalozima.

Za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2006., a za redovitog člana 2016. godine. Od 2018. glavni je urednik časopisa Razred za društvene znanosti, od 2019. voditelj Odsjeka za etnologiju te od 2020. i voditelj Odsjeka za znanstvenoistraživački rad Akademije u Bjelovaru. Bio je i glavni urednik časopisa Zbornik za narodni život i običaje.

Spomenimo i kako je akademik Feletar bio jedan od autora fotomonografije Koprivničko-križevačka županija koja je izdana 2021. godine, zajedno s profesoricom Petrom Somek i docentom doktorom znanosti Petrom Feletarom. Također je autor i prethodne fotomonografije Koprivničko-križevačka županija koja je izdana 2009. godine.

Koprivničko-križevačka županija ovim putem upućuje zahvalu na svemu što je akademik Dragutin Feletar učinio za znanost i razvoj naše županije i cijele Hrvatske te izražava najdublju i iskrenu sućut ožalošćenoj obitelji i prijateljima.

Služba ureda župana

Izvor: HAZU i KKŽ

Pročitano 751 puta