25.06.2023.

Uz spektakularni prikaz Legende o Picokima svečano otvorena 55. Picokijada

FB8A1900


U Đurđevcu, pod zidinama Staroga grada, jučer održan središnji događaj 55. povijesno-turističke manifestacije Picokijade - scenski spektakl Legenda o Picokima, a ovu top hrvatsku manifestaciju svojim su dolaskom podržali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, glasnogovornik Vlade Marko Milić, saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, brojni župani, gradonačelnici i načelnici općina, članovi Županijske skupštine, županijski pročelnici Melita Ivančić, Ljubica Belobrk Flamaceta i Marijan Štimac, predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić sa suradnicima te brojni drugi uzvanici i posjetitelji.

FB8A0507

IMG 8873

Neposredno prije prikaza Legende, u prostorima đurđevačke Gradske uprave održan je sastanak s predsjednikom Vlade RH Plenkovićem i suradnicima, kojemu su prisustvovali župan Koren, saborski zastupnik Darko Sobota, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči. Predsjednik Vlade RH Plenković tom je prilikom naglasio važnost suradnje na svim razinama te dodao kako Vlada nastavlja podupirati realizaciju razvojnih projekata u području energetske učinkovitosti, poljoprivrede, socijalne skrbi i prometne infrastrukture.

FB8A0756

Nakon sastanka krenulo se u svečanu povorku do utvrde Stari grad, u kojoj su, između ostalih, sudjelovali i predsjednik Vlade RH Plenković sa suradnicima, kao i župan sa suradnicima.

20230624 220939

Legenda o Picokima ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća kada je osmanska prijetnja ugrozila miroljubivi podravski kraj, a ove je godine u prikazu sudjelovalo rekordnih 400 sudionika, pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića. Kao i svake godine, uz brojne druge sponzore, manifestaciju je financijski podržala i županijska Turistička zajednica, a pokrovitelj je i Vlada RH.

FB8A1227

Posjetiteljima su se obratili predsjednik Organizacijskog odbora i predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca Željko Lacković te gradonačelnik Hrvoje Janči, koji su zahvalili svima koji su doprinijeli održavanju manifestacije koja je Đurđevcu donijela titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Također su istaknuli kako brojni kulturni amateri i članovi udruga svake godine izvedu vrhunsku priredbu za pamćenje te pozvali posjetitelje da uživaju u bogatom programu manifestacije.

FB8A1002

Legendu o Picokima svečano je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatke Plenković, uz riječi:

quote desni 3Ovdje još jednom baštinimo našu povijest, tradiciju, našu kulturu, ali prije svega entuzijazam svih vas koji ulažete svoje vrijeme, dobru volju i znanje kako biste evocirali povijesnu bitku i osvrnuli se na otpornost i agilnost vaših predaka u borbi protiv Osmanlija. Čestitam na očuvanju sjajne tradicije, a velik broj posjetitelja pokazuju kako kontinentalna Hrvatska uspješno pronalazi načine da privuče turiste. Vjerujem da ćemo svi zajedno nastaviti ulagati ovdje u Podravinu, u Županiju i Đurđevac.“

Gradonačelnik Janči tradicionalno je predao ključeve Grada kapetanu Željku Kožariću, a Legenda je završila spektakularnim vatrometom i pljeskom oduševljenih posjetitelja.

FB8A0783

Program 55. Picokijade

Služba ureda župana

Izvor fotografija: KKŽ i Grad Đurđevac


 

Pročitano 1026 puta