30.06.2023.

U Svetom Petru Orehovcu predstavljena knjiga Zdenka Baloga o sakralnoj baštini

IMG 6360


Jučer je u vatrogasnom domu u Svetom Petru Orehovcu predstavljena knjiga dr.sc. Zdenka Baloga “Sakralni objekti i sakralna baština na području Općine Sveti Petar Orehovec”, a događanju je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak naglasio je kako je ponosan što već drugu knjigu u dvije godine izdaje Općina, a u njoj se nalaze mnoge važne činjenice koje će biti temelj za buduća istraživanja.

Okupljenima se obratio i župnik župe sv. Mihaela Arkanđela vlč. Krunoslav Detić koji je kazao kako su ovakve knjige neprocjenjivo važne za edukaciju budućih generacija o sakralnim objektima te kako je ovo 12. djelo Zdenka Baloga koje vodi kroz cjelokupnu povijest područja općine.

IMG 6442

Promotor knjige dr. sc. Dejan Pernjak dodao je kako autor donosi pregled rane povijest miholečkog i orehovečkog prostora, s kojim se poklapaju granice dviju župa: župe svetog Petra apostola u Svetom Petru Orehovcu te župe sv. Mihaela arkanđela u Miholcu. Obje ove župe nalaze se u sastavu Kalničkog arhiđakonata te Križevačkog dekanata, a njihov položaj u Kalničkom arhiđakonatu nije se mijenjao od prvog popisa župa Zagrebačke biskupije sve do danas.

Autor knjige Zdenko Balog zahvalio je okupljenima, a posebno načelniku Općine Poljaku na ogromnoj podršci, kao i svima koji su sudjelovali u nastanku knjige, dodavši kako svi moramo nastojati očuvati sakralnu baštinu.

Za glazbeni ugođaj bila je zaslužna Ženska vokalna skupina “Prigorčice”.

Služba ureda župana

Izvor: Prigorski.hr


Pročitano 743 puta