30.06.2023.

Izložbom “Retrospektiva nagrađenih radova” Igor Galaš u Križevcima obilježio 20 godina karijere

IMG 6219


Gradski muzej Križevci u Likovnoj galeriji pripremio je retrospektivnu izložbu nagrađenih radova Križevčanina Igora Galaša, koji je na svjetskoj modnoj sceni jedan od najnagrađivanijih hrvatskih modnih dizajnera.

Galaš je ponio titulu Svjetskog ambasadora mode 2011. godine, a ovom se izložbom prvi put predstavlja u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, u gradu u kojem radi i živi.

Izložbu je uime Koprivničko-križevačke županije otvorila pročelnica UO za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, čestitavši Galašu na dosadašnjoj karijeri kao i na postavljenoj izložbi.

IMG 6250

Uvodno se nazočnima obratila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi, koja je uz pozdrave pročitala i dio predgovora kustosice izložbe Elizabete Wagner.

„Svaka Galaševa kolekcija ima svoju ideju-vodilju koja je unaprijed sagledana iz svih uglova i temeljito razrađena pa, kao i klasična umjetnost, odražava kritiku ili stanje društva. Antropološki gledano, Galaš kao i mnogi drugi veliki modni kreatori osim mainstream mode anticipira antimodu uvodeći u svoje modele liniju i boju svojstvenu tradicionalnoj odjeći, narodnoj nošnji ili povijesnom kostimu i tako stvara nove kolekcije, gradi svoj osebujan stil dostojan naziva “Hrvatski kralj pletenine“, napisala je, između ostalog, Elizabeta Wagner.

Autor Igor Galaš okupljenima je zahvalio na podršci i izrazi zadovoljstvo što u svom gradu može obilježiti 20 godina rada.

IMG 6232

U galeriji posjetitelji će moći razgledati izbor radova nastalih u zadnja dva desetljeća umjetničkog djelovanja na modnom polju. Riječ je o predmetima visoke likovne i estetske vrijednosti koji su bili izloženi i nagrađeni na međunarodnim i domaćim natjecanjima modnih dizajnera. Osim Galaševih modnih kreacija, na otvorenju su predstavljena i oglavlja Marija Treščeca s kojim Igor blisko surađuje, te dio kolekcije Mamita nastale u suradnji s Maricom Galaš.

Izložba ostaje otvorena do 15. srpnja, a ulazak je slobodan.

Služba ureda župana

Izvor: Prigorski.hr


Pročitano 1157 puta