10.07.2023.

Županija za 78 korisnika osigurala 205 tisuća eura za postavljanje fotonaponskih elektrana u kućanstvima

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

Solari 2 1


U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica danas su potpisani ugovori s korisnicima sredstava koja su dodijeljena putem Javnog natječaja za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, na području Koprivničko-križevačke županije u 2023. godini.

Obzirom na veliki interes građana, Županija je ove godine povećala sredstva s 90 tisuća eura na 205 tisuća, kao i broj korisnika – 78 u odnosu na prošlogodišnjih 34. Svrha Natječaja je postavljanje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, u mrežnom radu, na postojeće obiteljske kuće koje su energetskog razreda minimalno D ili boljeg. Sufinanciranje je bilo moguće u vrijednosti 50 posto projekta, a prosječni iznos subvencije po korisniku je oko 2.660 eura.

Solari 1 7

Župan je izrazio zadovoljstvo velikim interesom korisnika te im čestitao što su se prijavili na ovaj Natječaj, obzirom da je korištenje obnovljivih izvora energije jedna od najvažnijih tema našeg doba.

quote desni 3Vi ste pioniri u ovom procesu čiju ste važnost prepoznali, a moramo istaknuti kako je i naša Županija prva i zasad jedina u državu koja subvencionira ugradnju fotonaponskih panela na obiteljskim kućama. To zasad čine samo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Križevci i mi. Smatramo kako je to izuzetno korisno u vremenu u kojemu živimo jer su energetski resursi neophodni za funkcioniranje društva, a ovakav model ugradnje fotonaponskih panela put je prema energetskoj neovisnosti. Početkom godine planirali smo određen iznos za ovaj Natječaj, no vaš je interes bio značajno veći te smo u rebalansu osigurali dovoljno sredstava za sve vaše zahtjeve, a to ćemo činiti i nadalje. Čestitam vam na odlukama koje ste donijeli, a mi ćemo vam biti podrška i pomoć na putu politike energetske neovisnosti koju promoviramo“, istaknuo je župan da dodao kako smo županija energije, obzirom da se ovdje proizvodi značajan postotak plina, bogati smo geotermalnim izvorima te je u pripremi ogroman projekt izgradnje solarnih elektrana u općini Rasinja.

Solari 1 10

Čestitkama potpisnicima ugovora pridružio se i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac koji je predstavio i tehničke upute, budući da su ove godine prijave na Natječaje održane online putem čime je nastavljena uspješna digitalizacija sustava Županijske uprave.

Solari 1 11

Uime korisnika obratio se Zdravko Puž koji je zahvalio Županiji što je omogućila građanima da krenu u izgradnju fotonaponskih elektrana na svojim kućama te si na taj način smanje troškove i budu energetski neovisniji, a istovremenu doprinesu korištenju obnovljivih izvora energije.

Dodajmo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić sa suradnicima te predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj i savjetnica Renata Lohajner. Nakon potpisivanja i dodjele ugovora održana je edukacija za korisnike na temu korištenja sustava za pravdanje sredstava.

Služba ureda župana

 

Pročitano 937 puta