10.07.2023.

Predstavljen program 16. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” i Dana kulturne baštine

IMG 9801


U prostorijama Županijske uprave danas je predstavljen program 16. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” koji se ove godine održava od 13. do 17. srpnja u Legradu i Koprivnici, kao i Dani kulturne baštine koji se, kao uvod u Festival, održavaju od 1. do 15. srpnja.

Organizatori Festivala su Folklorni ansambl Koprivnica i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica područja Središnja Podravina i Kulturno-umjetničko društvo Zrin. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Koprivničko-križevačka županija, Savez Alpe Jadran, Grad Koprivnica, Općina Legrad i ostali. Ove godine sudjeluju folklorne skupine iz Češke, Meksika, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

IMG 9783

Uvodno se obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora, koji je kazao kako je Županija ponosna što svake godine može sudjelovati u pokroviteljstvu.

quote desni 3Festival je važan zbog promocije naše kulturne baštine i bogate tradicije, ali i upoznavanja drugih naroda i njihove tradicijske i kulturne baštine. Prilika je to za jačanje prijateljskih odnosa i suradnje u području kulture, a glazba i ples univerzalni su jezik prepoznatljiv svim ljudima i služe nam za stvaranje mostova među kulturama. Pozivamo posjetitelje da uživaju u ljepotama narodnih nošnji i pjesama, maštovitim koreografijama i prikazu tradicijskih običaja, a svim gostima želimo ugodan boravak i da ponesu sa sobom pozitivne dojmove i najljepša sjećanja na Koprivničko-križevačku županiju“, kazao je zamjenik Ljubić.

IMG 9764

Čestitke organizatorima koji nam svake godine omogućavaju uživanje u ovom jedinstvenom Festivalu uputio je i župan Darko Koren:

quote desni 3Zahvaljujem svima na trudu i entuzijazmu koji ulažete u organizaciju ovog Festivala, u čemu je i tajna njegove uspješnosti. Riječ je o jednoj od naših najznačajnijih manifestacija koja okuplja doista impresivan broj sudionika, a svrha cijele priče je upoznavanje i promocija tradicijske kulture, kako Hrvatske, tako i drugih zemalja. Veselimo se bogatom programu i želimo vam uspješnu provedbu planiranih aktivnosti!“

IMG 9786

quote desni 3Festival se u kontinuitetu održava od 2007. godine s ciljem očuvanja i prezentacije bogate folklorne baštine i kulture naše županije te upoznavanja drugih naroda i kultura kako bi još više razvili prijateljstva i tolerantnost prema različitosti. Zaista smo uspjeli u tome, i festival svake godine raste po broju sudionika i nudi sve više sadržaja. Festival počinje 13. srpnja, dolazi nam 12 grupa iz osam zemalja i 340 sudionika festivala. Svečani mimohod je 14. srpnja u Legradu uz koncert, a gala večer 15. srpnja na Zrinskom trgu u Koprivnici. Ovo će biti poslastica za dušu i srce, svima koji mogu toplo preporučam da dođu i uvjere se ljepotu folklora i običaja“, kazala je Šešić te zahvalila Županiji i TZ KKŽ te svim ostalim partnerima i pokroviteljima na pomoći u organizaciji Festivala.

IMG 9782

Uvertira u ovogodišnji festival je program „Dani kulturne baštine“  koji od 1. do 15. srpnja promovira  vrijednosti folklorne baštine i pokazuje lokalni zavičajni identitet te kulturno blago koje se čuva za buduće naraštaje. U dva tjedna javnosti je nizom programa poput – izložbe starih tradicionalnih glazba, radionicom Ivanečkog veza i panel raspravom o tradicijskom nakitu Podravine, još više približena kultura ovog podneblja.

IMG 9792

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev napomenula je kako svake godine podržavaju ovaj Festival koji čuva našu bogatu tradicijsku baštinu i prenosi njezine vrijednosti na nove naraštaje, istovremeno se upoznavajući s drugim kulturama, a direktor Turističke zajednice Područja središnja Podravina Nikola Cik pohvalio je organizatore na promociji naše Županije u smislu kulturne baštine, koja je osnova za našu turističku ponudu.

IMG 9794

Prijemu su prisustvovali i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te predstavnici organizatora – Zajednice kulturno umjetničkih udruga KKŽ i Folklornog ansambla Koprivnica, Zrinka Roksandić i Kristijan Rihtarić.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na 16. Međunarodnom festivalu folklora “Iz bakine škrinje” i Danima kulturne baštine te da uživate u bogatstvu glazbe, pjesme i plesa.

Program možete pratiti na službenoj Facebook stranici Festivala:

https://www.facebook.com/izbakineskrinje

Služba ureda župana


Pročitano 2407 puta