15.07.2023.

Na prijemu u Županijskoj upravi predstavili se sudionici 16. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”

20230715 1711070


U prostorijama Županijske uprave danas je u organizaciji Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice održan svečani prijem za sudionike 16. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” koji se ove godine od 13. do 17. srpnja održava u Koprivnici i Legradu.

Domaćini prijema bili su župan Darko Koren i gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, a sudjelovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek i predstavnica organizatora i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga KKŽ Nada Šešić sa suradnicama Zrinkom Roksandić i Ninom Šešić Mežnarić.

IMG 0062

Organizatori Festivala su Folklorni ansambl Koprivnica i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica područja Središnja Podravina i Kulturno-umjetničko društvo Zrin. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Koprivničko-križevačka županija, Savez Alpe Jadran, Grad Koprivnica, Općina Legrad i ostali. Ove godine sudjeluju folklorne skupine iz Češke, Meksika, Gruzije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Slovenije i Hrvatske, s ukupno 340 folkloraša.

IMG 0067

Župan je čestitao organizatorima i suorganizatorima što nam svake godine omogućavaju uživanje u ovom jedinstvenom Festivalu od iznimnog značaja za promociju naše kulturne baštine.

quote desni 3Drago nam je što možemo podržati Festival koja okuplja doista impresivan broj sudionika, a sve s ciljem promocija i upoznavanja naše bogate tradicijske kulture, ali i tradicijskih kultura drugih zemalja. Vjerujem da će svi posjetitelji uživati u raskošnim nošnjama i maštovitim koreografijama, a ujedno je to prilika da se razviju nova prijateljstva i suradnje. Svim gostima želimo ugodan boravak u Koprivnici i našoj županiji te da sa sobom ponesu najljepša sjećanja“, istaknuo je župan.

IMG 0095

Gradonačelnik Jakšić također je naglasio važnost promocije tradicijske kulture, dodavši kako sudionici Festivala govore univerzalnim jezikom plesa, pjesme i veselja:

quote desni 3Želimo vam dobrodošlicu u Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju i zahvaljujem organizatorima što toliko predanosti i truda ulažu u ovu manifestaciju, kao i u očuvanje naše folklorne baštine.“

IMG 0097

Predstavnica organizatora Nada Šešić zahvalila je svima koji su doprinijeli realizaciji Festivala, dodavši kako je uz prezentaciju bogate folklorne baštine i jačanje prijateljskih odnosa među narodima, važno poticati toleranciju i slaviti različitosti koje nas spajaju. Svim sudionicima zahvalila je što su predstavili kulture svojih krajeva, ali i što pokazuju volju za upoznavanjem drugih kultura. Uvertira u Festival bili su „Dani kulturne baštine“ koji promoviraju vrijednosti folklorne baštine i lokalni zavičajni identitet.

IMG 0119

Prijemu su prisustvovali članovi Folklornog ansambla Koprivnica, ujedno i domaćini, Folklorni ansambl Zora iz Opatije, Ansambl Alilo iz Gruzije, Grupo de Danza „Bailando por Mexico“ iz Meksika, KUD Baščaršija iz Bosne i Hercegovine, Folklorni ansambl Pisečan iz Češke, HKUD „Vladimir Nazor“ iz Srbije i FD Lancova Vas iz Slovenije.

IMG 0086

Članovi društava i ansambala predstavili su svoje skupine i znamenitosti krajeva iz kojih dolaze te zahvalili Županiji na gostoprimstvu, a župan i gradonačelnik Jakšić zatim su im uručili prigodne poklone koji će ih podsjećati na Županiju i Grad.

IMG 0103

Nakon prve festivalske večeri koja je održana u Legradu, danas je na koprivničkom Zrinskom trgu u 20 sati na rasporedu druga festivalska večer na kojoj će nastupiti današnji gosti prijema.

IMG 0130

Pozivamo Vas da nam se pridružite na 16. Međunarodnom festivalu folklora “Iz bakine škrinje” i uživate u bogatstvu glazbe, pjesme i plesa, kao i ljepoti različitosti!

Služba ureda župana


Pročitano 1193 puta