22.08.2023.

Županijski Stožer zatražio nadzor Državnog inspektorata na području Botova

Objavljeno u kategorijama: Novosti

Načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić jučer je održao sastanak kojemu je prisustvovala i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla nastavno na mogući ekološki incident i onečišćenje na području Botova odnosno bivše praonice vagona.

Obzirom da nije izvršena sanacija tzv. „crne točke“ nakon zatvaranja praonice od 2002. godine, u nedavnim poplavama na tom području moguće je da je došlo do onečišćenja okoliša preljevanjem  tog sadržaja.  U ovom trenutku nije poznato da li se to zaista i dogodilo, a županijski Stožer je zatražio hitno postupanje i inspekcijski nadzor Državnog inspektorata (vodopravne inspekcije i zaštite okoliša)  te se očekuje njihovo očitovanje i nalazi o mogućem onečišćenju, nakon kojih će se utvrditi daljnje postupanje.

Županijski Zavod za javno zdravstvo nakon jučerašnjeg sastanka danas je proveo uzrokovanje vode na području Šoderice, iako još uvijek nije došlo do potpunog povlačenja vode te se provode analize vode sukladno Uredbi o standardu kakvoće voda i  Uredbi o kakvoći voda za kupanje čiji se rezultati očekuju idući tjedan.

Što se tiče preporuka stanovnicima poplavljenog područja, ravnateljica Vadla dala je preporuku svim stanovnicima na poplavljenim područjima u čijim se bunarima razina vode podigla uslijed poplave, a inače konzumiraju bunarsku vodu da se ne preporuča konzumacija vode iz takvih bunara dok se ne napravi analiza vode prema njihovom zahtjevu.

Nastavno na cjelokupnu situaciju tijekom i nakon poplava županijski Zavod za javno zdravstvo dao je preporuke stanovništvu o postupanje na poplavljenom području:

https://www.kckzz.hr/hr/novosti/item/3510-obavijest-upute-i-mjere-postupanja-tijekom-i-nakon-poplava.

Pozivamo stanovništvo da se pridržava danih preporuka!

Stožer civilne zaštite KKŽ

Pročitano 585 puta