14.09.2023.

Županija osigurala suvremen uređaj za mamografiju u Domu zdravlja u Križevcima

20230914 140312


Župan Darko Koren danas je u pratnji pročelnica Melite Ivančić i Ane Mušek, gradonačelnika Križevaca Marija Rajna, ravnateljice Doma zdravlja KKŽ Mirjane Hanžeković, ravnateljice PORA-e Razvojne agencije KKŽ Melite Birčić i liječnika Krešimira Vlaheka sa suradnicima obišao novi uređaj za mamografiju s tomosintezom vrijedan 150.000 eura, čiju je nabavu u potpunosti financirala Županija iz svojih izvornih sredstava.

Tom je prilikom župan pojasnio kako je Županija u najkraćem mogućem roku nabavila ovaj uređaj, imajući u vidu njegovu važnost za pacijentice: „Hvala svima koji su nas podržali u ovoj investiciji kako bi kvalitetu zdravstvene zaštite podigli na još veću razinu. Nastojat ćemo nastaviti tu dinamiku i konzistentnost naših ulaganja u svim zdravstvenim ustanovama, a u planu je nabava ovakvog uređaja i za ispostavu u Đurđevcu. Bez obzira što je generalno opterećen brojnim problemima, mnogo smo ulagali u zdravstveni sustav i proveli brojne velike projekte te možemo reći kako su posljednjih godina sve naše zdravstvene ustanove doživjele pozitivne promjene.

IMG 9144

Župan se ujedno osvrnuo i na planove za buduće razdoblje: „U fazi smo izrade projektno-tehničke dokumentacije za rušenje, izgradnju i energetsku obnovu zgrada Doma zdravlja u Križevcima vrijednosti oko 100 tisuća eura, dok će sam projekt izgradnje novih zgrada iznositi minimalno 6 milijuna eura. Novi će prostori biti iznimno važni za Grad i okolne općine, a nastavit ćemo i s ulaganjima u opremu i usluge, primjerice specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu kojom građanima Križevaca i Đurđevca omogućavamo specijalističke usluge kako bi morali odlaziti u druge gradove.“

Obzirom da su, uz ulaganje u materijalnu osnovu i kvalitetnu medicinsku opremu, ipak najvažniji ljudski resursi, Županija u suradnji s Domom zdravlja i jedinicama lokalne samouprave čini sve što je moguće kako bi se osigurao ostanak liječnika na našem području. Uz ulaganja, provodi i subvenciju stambenih kredita liječnika, što trenutno koristi njih 40, dok jedinice lokalne samouprave osiguravaju financijske stimulacije i stambeno zbrinjavanje. Župan je posebno zahvalio Gradu Križevcima koji je svojim poticajima omogućio dolazak specijalista, što je velik doprinos zajedničko cilju da se građanima omogući što bolja i dostupnija zdravstvena zaštita.

Ravnateljica Hanžeković također je izrazila zadovoljstvo nabavom uređaja te istaknula: „Zahvaljujem svima na suradnji u nabavi ovog uređaja, a posebno Županiji bez koje to ne bi bilo moguće. Riječ je o najsuvremenijoj opremi kojom će se omogućiti još bolja dijagnostika, a važno je napomenuti kako, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo, provodimo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, na koji je odaziv 60 posto, po čemu smo peta županija u Hrvatskoj. Pozivam žene da se i dalje uključuju u preventivne preglede jer time čuvamo svoje zdravlje.“

IMG 9127

Čestitkama i zahvala pridružio se i gradonačelnik Rajn koji je kazao: „Svjedočimo značaju ove investicije za grad Križevce i okolicu te izražavam zadovoljstvo kontinuiranim ulaganjem Županije u zdravstvenu skrb. Drago nam je da je prepoznata potreba za ovim suvremenim uređajem te zahvaljujem stručnom timu koji ovdje radi. I nadalje ćemo raditi na poticanju liječnika da ostanu na našem području, a svim našim građanima poručujem da iskoriste medicinske resurse koje im omogućavamo kako bi brinuli o svom zdravlju.“

IMG 9153

Liječnik Vlahek je pojasnio kako se radi o suvremenom uređaju koji će unaprijediti dijagnostiku i rano otkrivanje tumora dojke, koji je najčešći je oblik raka među ženama. Rano otkrivanje ove bolesti može biti presudno za uspješno liječenje i ishod, a upravo je zato mamografija, kao najbolja dijagnostička metoda, neizostavan alat u prevenciji i ranoj dijagnostici raka dojke.

IMG 9132

„Hvala svim koji su zaslužni za nabavu ovog uređaja, a posebno Županiji. Riječ je o vrhunskom uređaju najnovije generacije kod kojeg postoji 30 posto veća šansa za ranu detekciju tumora, a obzirom da se koristi veći broj projekcija iz više kutova i 3D snimke, liječnici mogu detektirati i najmanje promjene u tkivu dojke, što omogućava ranu intervenciju i povećane šanse za uspješno liječenje“, dodao je liječnik Vlahek te istaknuo kako će novi mamograf omogućiti stručnjacima da pruže još precizniju i bržu dijagnostiku, osiguravajući pacijenticama najbolju moguću skrb.

IMG 9161

Dodajmo na kraju kako je u sklopu današnjeg događaja Melita Kopilović uime Organizacijskog odbora 1. Međunarodnog simpozija fizioterapeuta, koji je održan prošlog vikenda u Križevcima, županu Korenu uručila zahvalnicu za sponzorstvo simpozija.

IMG 9170

Služba ureda župana

 

Pročitano 292 puta