15.09.2023.

Delegacija Ministarstva regionalnog razvoja obišla projekte OB Koprivnica i županijskog Centra kompetentnosti

bolnica 13


Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas boravi u prvom službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji, a nakon sastanka u Županijskoj upravi na kojemu se razgovaralo o EU projektima i mogućnostima financiranja, posjetio je koprivničku Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“.

U pratnji ministra bili su ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ivan Bota, glavna savjetnica Anđela Tadić, glasnogovornica Nataša Pavić i viša stručna savjetnica Biljana Kovač, a u bolnici su ih dočekali župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, saborski zastupnik Darko Sobota, županijski pročelnici Melita Ivančić, Ana Mušlek i Darko Masnec, ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić, zamjenica ravnatelja Biljana Marković, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Željko Odobašić, pomoćnica ravnatelja bolnice za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić te ostali suradnici.

bolnica 7

Ravnatelj Devčić ministru je poželio dobrodošlicu te mu je predstavio realizirane projekte sufinancirane sredstvima Europske unije, a govoreći o planovima za budućnost, spomenuo je projekt Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, koji je vrijedan 10,3  milijuna eura, a za koji je izrađena projektno-tehnička dokumentacija te je prijavljena građevinska dozvola. Drugi najavljeni projekt je rekonstrukcija i dogradnja bolničke ljekarne, koja je vrijedna 3,3 milijuna eura, a završeno je idejno rješenje koje uključuje nabavu robotiziranog skladišta lijekova, dogradnju prostora za centralnu pripremu citostatika i implementaciju sustava cijevne pošte za cijelu bolnicu. Treći projekt u planu je rekonstrukcija i obnova postojećeg bolničkog objekta na Šoderici – Edukacijskog trenažnog centra, a procijenjeni iznos je 200 tisuća eura.

bolnica 10

quote desni 3Ovih smo dana završili sedmogodišnji ciklus velikog ulaganja europskih sredstava u krugu koprivničke bolnice, počevši s projektom dnevnih bolnica i ciklusom energetske obnove, a ukupni iznos tog ulaganja je gotovo 13 milijuna eura. Hvala Ministarstvu na podršci i suradnji, a u narednom vremenu imamo dosta planova te vjerujem da će ovaj posjet dodatno doprinijeti dinamici njihove realizacije“, istaknuo je ravnatelj Devčić.

bolnica 9

Župan je kazao kako aktualni projekti energetske obnove koprivničke bolnice i izgradnje Centra kompetentnosti na najbolji način pokazuju uspješnost povlačenja EU sredstava u našoj Županiji te dodao:

quote desni 3"Današnji posjet ministra bio je prilika da razmijenimo korisne informacije, a upravo ovdje u krugu bolnice svjedočimo pozitivnoj transformaciji objekata pomoću EU sredstava. U svim smo projektima imali apsolutnu podršku Ministarstva te zahvaljujem ministru i svima s kojima surađujemo te vjerujemo da će se to nastaviti i dalje. Imamo puno planova za budućnost, prvenstveno kroz Razvojni sporazum Sjever, a obzirom na vrijednost i količinu investicija na ovom području, vjerujem da možemo biti optimistični.“

bolnica 11

Ministar je naglasio kako je sastanak u Županijskoj upravi bio iznimno produktivan te kako su se osvjedočili da Županija realizira cijeli niz projekata iz EU fondova čime se pokazuje kapacitet Županijske uprave i njezinih institucija, prvenstveno PORA-e. Ponovio je kako je u posljednjih šest godina u Županiju stiglo 470 milijuna eura europskih sredstava, ponajviše u područje energetske obnove, prometa i obrazovanja. Izrazio je zadovoljstvo prezentiranim projektima koprivničke bolnice, kao i onima koji se planiraju realizirati iz nove financijske perspektive te dodao:

quote desni 3Danas smo ovdje kako bi pružili informacije koje imamo i time pomogli i Županiji i ustanovama da se što bolje pripreme za projekte i natječaje koji se pripremaju iz EU fondova, preko kojih je dostupno 95 milijardi eura. Važno je identificirati izvore financiranja za razne projekte, a bez kvalitetne pripreme i zajedništva s jedinicama regionalne i lokalne samouprave ne možemo biti uspješni u povlačenju EU sredstava. Ova bolnica primjer je uspješnog ulaganja po mnogo pitanja, a prije svega tu mislim na energetsku obnovu koja će zdravstvene usluge učiniti još kvalitetnijima, a objekte energetski učinkovitijima. Čestitam bolnici na investicijama za koje je bilo potrebno mnogo truda, jer, iako su sredstva na raspolaganju, mnogo toga ovisi o kapacitetima ljudi koji prijavljuju i realiziraju projekte. Pred nama je mnogo novina, vjerujem da ćemo i nadalje ostvarivati pozitivne priče i da će se standard građana još više poboljšati. Kao država značajno napredujemo na pogon EU fondova i pred nama je razdoblje koje će obilježiti brojna ulaganja i zato je važno da smo spremni i da zajedničkim snagama pripremamo projekte.“

cekom 1

Nakon obilaska projekata OB Koprivnica, ministar i župan su sa suradnicima posjetili Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji u Obrtničkoj školi Koprivnica. Tamo su ih dočekali ravnatelj Obrtničke škole Zlatko Martić sa suradnicima, kao i ravnatelj Srednje škole Koprivnica Mario Latin. Obilasku Centra pridružili su se i saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić te ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Melita Birčić.

cekom 10

Voditelj projekta i županijski pročelnik Darko Masnec ministru je prezentirao kako je svrha ovog projekta, koji je vrijedan preko 10 milijuna eura i većinom je financiran EU sredstvima, unapređenje infrastrukture u strukovnom obrazovanju iz podsektora elektrotehnike i računalstva u skladu s potrebama tržišta rada. Kroz Centar je stvorena nova paradigma i uvjeti za moderno srednje strukovno obrazovanje 21. stoljeća, a Obrtnička škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac dobile su mjesta izvrsnosti s ukupno 300 metara kvadratnih rekonstruiranog i dograđenog prostora. Novi su prostori opremljeni najmodernijom opremom koja je istovjetna onoj u industrijom sektoru, a cilj je skratiti proces od obrazovanja do uključenja na tržište rada te se prilagoditi potrebama regionalnog gospodarstva. Kao i u drugim projektima, PORA je pružila stručnu i tehničku pomoć u pripremi i prijavi projekta.

cekom 10

Ministar, župan i ostali gosti obišli su prostore učionica i praktikuma, upoznali se sa suvremenom opremom te planovima za daljnji razvoj Centra, prije svega kroz drugu fazu projekta - Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu, gdje se nabavlja oprema te se educiraju nastavnici.

Služba ureda župana


Pročitano 747 puta