17.09.2023.

Svečano obilježena 32. obljetnica oslobođenja križevačke vojarne i Dan branitelja Domovinskog rata grada Križevaca

20230917 123432


Danas je u Križevcima svečano obilježena 32. obljetnica oslobađanja vojnih objekata i Dan križevačkih branitelja, a programu su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

IMG 9510

Kod Spomen obilježja prvim križevačkim žrtvama Domovinskog rata jučer su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na Miljenka Klobučara i Marija Jembreka, križevačke branitelje Domovinskog rata 1991. godine izgubili svoje živote.

IMG 9450

Obilježavanje je započelo svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi sv. Ane za poginule branitelje Domovinskog rata, a misno slavlje predvodio je križevački župnik Stjepan Soviček. Zatim je formirana kolona do spomen obilježja „Ponos braniteljima – u znaku križa“ u Ulici Franje Tuđmana gdje su održana prigodna obraćanja te polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

IMG 9515

Na preuzimanje vojnih objekata u Križevcima i njihov značaj u Domovinskom ratu podsjetio je tadašnji predsjednik Općine Križevci Stjepan Palijan te kazao:

quote desni 3To vrijeme je prošlo, ali to je vrijeme ponosa i slave. Izražavam tugu za naše poginule branitelje, dva naša sugrađana izgubili su živote. Izražavam i ponos jer su oni upalili iskru za sva kasnija događanja.

IMG 9519

Predsjednik Odbora za branitelje Grada Križevaca Božo Lazar osvrnuo se na akciju oslobođenja kasarne i skladišta oružja te dodao:

quote desni 3Osnovano je 46 kriznih štabova, a osnovali smo i ratne postrojbe. S križevačkog područja sudjelovalo je oko 3000 branitelja, 37 ih je preminulo, a više stotina lakše ili teže ranjeno. Simbol otvorenog križa je simbol stradanja i patnji, ali i naše slobode.

IMG 9527

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn izrazio je zahvalnost Grada Križevaca prema križevačkim braniteljima uz riječi:

quote desni 3Dvije činjenice su neosporne, prvo, slabo naoružani branitelji tog su dana Križevce sačuvali za buduće generacije i spriječili razaranje koje je prijetilo, obranivši time živote i imovinu građana; i drugo, zahvaljujući oružju koje nije zaplijenjeno, već vraćeno u ruke onih koji su ga platili, naoružan je ostatak Hrvatske koji se s tim oružjem mogao braniti od velikosrpske agresije. Samo ove činjenice dovoljan su razlog da križevački branitelji uđu u povijest svog grada i svoje države. Danas smo itekako svjesni činjenice da su upravo ti trenuci odredili i našu budućnost koja se očituje u slobodnim Križevcima u slobodnoj Hrvatskoj koja je sastavni dio slobodnog svijeta.“

IMG 9536

Župan je, uz čestitke križevačkim braniteljima povodom njihovog Dana, istaknuo:

quote desni 3Zahvalan sam što smo se danas ovdje okupili jer je to najmanje što možemo učiti da se prisjetimo vremena koje bilo sudbonosno u stvaranju hrvatske države, a time i budućnosti Križevaca. Uz hrabrost i žrtvu branitelja, moramo istaknuti i vrijeme nakon oslobođenja Hrvatske i sagledati ovaj prostor bivše vojarne, a danas novog centra grada, koji sa svojim sadržajima dokazuje da je vrijedan svega onoga za što su se branitelji borili. Hvala svima koji su doprinijeli slobodi Hrvatske, a naša je uloga da budemo ustrajni u prenošenju istine i vrijednosti Domovinskog rata i svega onoga što su branitelji ostvarili.

IMG 9541

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg također se obratio prigodnim riječima:

quote desni 3Ovdje u Križevcima branitelji su bili složni kad su se osnivale razne braniteljske udruge i kad su se branitelji razdvajali. Treba zajedništva, ali zajedništvo se teško gradi. Probajmo biti zajedno kao 1991. godine. Vlada RH je ove prostore dodijela bez ikakve naknade, a Grad Križevci je znao to iskoristiti i treba i dalje to koristiti.“

IMG 9548

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Darko Sobota kazao je:

quote desni 3Vrijeme Domovinskog rata je iza nas, ali nas to vrijeme i danas može puno podučiti. Nošeni zajedništvom i krunicom oko vrata hrvatski branitelji krenuli su u obranu, a mnogi se nisu nikad vratili. Među njima je i 37 Križevčana koji su dali svoje živote za domovinu i slobodu. Žrtve Domovinskog rata nikad ne smiju biti zaboravljene.“

IMG 9556

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, brigadir Goran Klanac također je uputio čestitke, uz prigodne riječi podrške.

IMG 9634

Nakon govora uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Vijence su položile delegacije roditelja poginulih branitelja i Koordinacije udruga branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Goran Klanac, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Darko Sobota, delegacija Vlade Republike Hrvatske, delegacija Koprivničko-križevačke županija koju su činili župan, zamjenik Ljubić i predsjednik Felak, delegacija Grada Križevaca, Kriznog stožera i policije te delegacija načelnika općina Gornja Rijeka, Kalnik i Sveti Ivan Žabno.

IMG 9640

Blagoslov hrvatskim braniteljima i svima okupljenima uputo je izaslanik bjelovarsko-križevačkog biskupa, križevački župnik Stjepan Soviček.

IMG 9689

Današnjem svečanom programu prisustvovali su i general Ivan Pokaz, predsjednik križevačkog Gradskog vijeća tijela Igor Frbežar, načelnik PP Križevci Ivan Pukec, izaslanik križevačkog vladike Mihajlo Simunović, načelnici općine Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno, branitelji iz Novske, brigadir Željko Topolovec, brigadir Darko Kereša, pukovnik Zvonko Beljo, pukovnik Vlado Kolić, predsjednica Kriznog štaba tadašnje Općine Križevci Ivana Sučec-Trakoštanec te brojni hrvatski branitelji i drugi uvaženi gosti. U glazbenom programu sudjelovala je Klara Prosenečki, a doprinos svečanosti dala je i Križevačka djevojačka straža.

Služba ureda župana


Pročitano 725 puta