30.09.2023.

Čestitka povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Objavljeno u kategorijama: Novosti

old people 616718 1280 800x800 equal


Dragi umirovljenici, u ime županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi, svima Vama našoj vrijednoj generaciji diljem Koprivničko-križevačke županije, čestitam Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada, koji se prvi put obilježio 1. listopada 1991. godine odlukom Ujedinjenih naroda, s ciljem da se naglasi važnost starijih osoba kao najvažnijeg elementa svakog društva, tj. da se potakne djelovanje društva u korist starijih osoba, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života starijih osoba, pružanja podrške u ostvarivanju svih njihovih prava iz sustava pravne, zdravstvene i socijalne zaštite te očuvanja njihovih životnih tradicija i običaja.

Na Međunarodni dan starijih osoba prisjećamo se cjelokupnog doprinosa starijih u izgradnji suvremenog društva, a njihovo znanje i iskustvo su izvori znanja i mudrosti.

Svjesni činjenice da živimo u teškim vremenima ekonomske, gospodarske, zdravstvene i socijalne krize, kada troškovi života, cijene hrane, energenata (nafte, plina) lete u nebo, a inflacija još više otežava i onako tešku situaciju, kojom se naši umirovljenici susreću tijekom cijele godine. Slabo zdravlje, visoke godine, zapostavljenost, siromaštvo, male mirovine i ovisnost o drugima izvan obitelji u zadovoljavanju primarnih potreba, pogoršava i onako težak život najranjivije skupine naših umirovljenika.

Upravo na tragu ovakvih razmišljanja, poduzeli smo velike napore i sve svoje aktivnosti usmjerili na provođenje  mjera u cilju poboljšanja života naših umirovljenika uz veliku podršku Koprivničko-križevačke županije, čime želimo vratiti našim umirovljenicima:

  • Izgubljeno dostojanstvo
  • Materijalno-socijalnu sigurnost
  • Poštovanje i uključenost u društvene tokove
  • Primjereno blagostanje u okvirima materijalnih mogućnosti društva

Sve to je prepoznala i Izvršna vlast Koprivničko-križevačke županije koja uz vrlo dobru i organiziranu zdravstvenu i socijalnu skrb, gerontološku skrb, pomoć u kući prihvatila je i dio nadgradnje (financijska pomoć Udrugama umirovljenika, subvencioniranje dijela troškova umirovljenika-korisnika  u Domovima koji nisu subvencionirani od strane države, subvencioniranje autobusnog prijevoza umirovljenika uz plaćanje 20 posto od redovne cijene te najnovije pružanje palijativne skrbi i izgradnja Centra palijativne skrbi u sklopu OB Tomislav Bardek Koprivnica), na području naše županije.

Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije povodom Međunarodnog dana starijih osoba organizira edukacijsko-rekreacijski susret na“ Đurđevačkim peskima“, dana 02.10.2023. godine u 10 sati.

Susret je organiziran za članove Udruga umirovljenika sva 3 grada (Križevci, Koprivnica i Đurđevca, uz prisustvo predstavnika KKŽ, gradonačelnika grada Đurđevca i svih predstavnika Institucija i Udruga koje sudjeluju u svim našim zajedničkim projektima pomoći i brizi za starije osobe (Crveni križ, Centar socijalne skrbi, Udruga Mariška, Palijativna skrb).

Ovim susretom i našim mobilnim kretanjem na području ove naše jedinstvene Podravske pustinje, želimo doprinjeti našem zdravlju i lijepom druženju starije generacije naše Koprivničko-križevačke županije.

U nadi, da ćemo sve probleme i teškoće u narednom razdoblju uspješno kao i uvijek do sada prebroditi, još jednom Vam čestitam Međunarodni dan starijih osoba, želim Vam puno, puno zdravlja i sretnih i lijepih trenutaka u društvu svojih najmilijih.

Predsjednik Savjeta za umirovljenike i starije osobe Koprivničko – križevačke županije   

Željko Pintar

Služba ureda župana

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                                                                      

Pročitano 236 puta