28.09.2023.

Stupila na snagu Odluka o sufinanciranju troškova medicinski pomognute oplodnje

Danas, 28. rujna 2023. godine na snagu je stupila na Odluka o sufinanciranju troškova medicinski pomognute oplodnje (pdfOdluka_o_sufinanciranju_troškova_medicinski_pomognute_oplodnje.pdf), a kojom Koprivničko-križevačka županija nastoji pomoći u podmirenju dijela ovih troškova. Pomoć, odnosno sufinanciranje u iznosu od 50 posto ukupnih troškova postupka, a najviše do 1.000,00 eura, može se ostvariti za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje tijekom kalendarske godine, neovisno o ishodu postupka.

Pod troškovima medicinski pomognute oplodnje smatraju se:

 • troškovi usluga medicinski pomognute oplodnje sukladno cjeniku ovlaštene zdravstvene ustanove za provođenje postupaka medicinski pomognute oplodnje,
 • troškovi pregleda liječnika specijalista ginekologije vezanih uz postupak medicinski pomognute oplodnje te
 • troškovi propisanih lijekova vezani uz postupak medicinski pomognute oplodnje.

Sufinanciranje mogu ostvariti punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici te punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku, izvanbračnoj zajednici ili istospolnoj zajednici, a čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno te koja je, s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje, sposobna za roditeljsku skrb o djetetu.

Potrebno je ispunjavati sljedeće uvjete:

 • da podnositelj zahtjeva ima neprekidno prijavljeno prebivalište na području Koprivničko-križevačke županije najmanje jednu godinu prije podnošenja zahtjeva, a bračni ili izvanbračni drug u trenutku podnošenja zahtjeva te
 • da je postupak medicinski pomognute oplodnje proveden u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Sufinanciranje troškova medicinski pomognute oplodnje odobrava se temeljem podnesenog zahtjeva (docxZahtjev_-_MPO_MB_2.docx)

Uz zahtjev je potrebno priložiti:

 • uvjerenje o prebivalištu podnositelja zahtjeva te osobe s kojom je u braku/izvanbračnoj zajednici,
 • dokumentaciju (po vlastitom izboru) iz koje je vidljiva uključenost u postupak medicinske pomognute oplodnje,
 • račune ovlaštene zdravstvene ustanove, liječnika specijaliste ginekologije odnosno ljekarne,
 • potpisanu izjavu 1 (docxIzjava_1.docx) o istinitosti podataka navedenih u zahtjevu i priloženim dokazima; da se postupak ne financira sredstvima HZZO; da se troškovi za koje se traži financiranje od strane Županije ne financiraju iz drugih javnih izvora; prihvaćanje materijalne i kaznene odgovornosti
 • potpisanu izjavu 2 (docxIzjava_2.docx) o postojanju izvanbračne zajednice (prilažu samo podnositelji zahtjeva koji žive u izvanbračnoj zajednici)
 • potpisanu izjavu 3 (docxIzjava_3.docx) o nepostojanju bračne, izvanbračne ili istospolne zajednice (prilažu samo podnositeljice zahtjeva koje ne žive u izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici)

Važna napomena: Odlukom je predviđeno da se sufinanciranje troškova medicinski pomognute oplodnje može ostvariti za postupke koji su započeti nakon 28. rujna 2023. godine, što znači da se računi izdani prije spomenutog datuma neće moći uvažiti.

Zahtjev i popratnu dokumentaciju moguće je dostaviti i e-mailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Zahtjev zaprimaju i obrađuju službenici Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti od kojih zainteresirani građani i podnositelji zahtjeva mogu zatražiti eventualna dodatna pojašnjenja telefonom i to pozivom na sljedeće brojeve:

Za područje Grada Koprivnice i okolnih općina: 048/658-223

Za područje Grada Križevaca i okolnih općina: 048/658-227

Za područje Grada Đurđevca i okolnih općina: 048/658-124

Upravni odjel za zdravstveno-socijalne djelatnosti

Pročitano 760 puta