07.10.2023.

Prigodnim programima diljem županije obilježen Dan ružičaste vrpce

WhatsApp Slika 2023 10 07 u 11.06.24 b14fa71f


Prigodnim programima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu obilježen je 24. Dan ružičaste vrpce kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

U Đurđevcu je akciju organizirala Udruga žena s bolestima dojke Narcise Đurđevcu u sklopu obilježavanja 25. Dana voća KKŽ, a podršku su pružili župan Darko Koren, županijski pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac, đurđevački i koprivnički gradonačelnici Hrvoje Janči i Mišel Jakšić, načelnik općine Kalinovac i saborski zastupnik Darko Sobota,  predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, đurđevački gimnazijalci te brojni predstavnici ustanova i udruga.

WhatsApp Slika 2023 10 07 u 11.06.23 2236326a

Udruga žena oboljelih od raka dojke Nada akciju je održala u Koprivnici, a podržap ju je zamjenik župana Ratimir Ljubić, kao i članovi Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije te predstavnici OB Koprivnica i županijskih zdravstvenih ustanova.

20231007 1014520

Klub žena s bolestima dojke Agata Križevci akciju je održao na glavnom križevačkom trgu, gdje je podršku uime Županije pružila pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Ana Mušlek, a uime Grada križevački gradonačelnik Mario Rajn.

dan ruzicaste vrpce3

Članice udruga dijelile su edukativne materijale i ružičaste vrpce koje su znak i simbol solidarnosti i potpore ženama oboljelima od raka dojke. Informacijama o samopregledu dojki želi se skrenuti pozornost na važnost prevencije raka dojke, a također je naglašena važnost odlaska na preventivne preglede i mamografiju, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naime, 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju, a obilježavanjem ovog dana potiče se na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu.

20231007 101250

Organizator Dana ružičaste vrpce na nacionalnoj razini je krovna udruga žena liječenih od raka dojke „Europa Donna Hrvatska“, a cijeli mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke.

Služba ureda župana

Pročitano 661 puta