17.10.2023.

U sklopu druge faze projekta CEKOM u koprivničkoj Obrtničkoj školi održani Dan otvorenih vrata i sajam poslova

IMG 2998


U sklopu projekta „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“, druge faze projekta Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije, danas je održan Dan otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica te sajam poslova pod nazivom "Struka je pametna odluka". Događanjima su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Ana Mušlek. Podsjetimo, takav je Sajam, kao i prezentacija projekta, održan u Strukovnoj školi Đurđevac.

Centar kompetentnosti jedan je od najvećih i najvažnijih županijskih projekata u sektoru obrazovanja u posljednjih nekoliko godina, a ukupno je uloženo preko 10 milijuna eura, od čega je Županija uložila 1,3 milijuna eura vlastitih sredstava. Nositelj projekta je Obrtnička škola Koprivnica, partner Strukovna škola Đurđevac, a obje su škole dobile dodatne kapacitete za 550 učenika i najmoderniju opremu vrijednu 2 milijuna eura, koja je istovjetna onoj u industrijom sektoru.

IMG 3011

Cilj je skratiti proces od obrazovanja do uključenja na tržište rada, u koje se učenici mogu odmah uključiti, zahvaljujući adekvatnim kompetencijama, znanjima i vještinama koje će steći u Centru. Projekt ima i dodatnu vrijednost u smislu suradnje s gospodarskim sektorom i visokoškolskim ustanovama, a u sklopu druge faze, koja je u tijeku, jačaju se kompetencije nastavnika i mentora te se provode edukacije i stručna usavršavanja. Ukupno je izrađeno 29 programa za obrazovanje odraslih, a osim što će se u Centru obrazovati učenici, i zaposleni će ovdje moći steći nove vještine i kompetencije i tako doprinijeti gospodarstvu.

IMG 3057

Zamjenik Ljubić kazao je kako kako Županija u suradnji s partnerima već godinama radi na motivaciji mladih za upis obrtničkih zanimanja, a upisne kvote nastoje se uskladiti s potrebama tržišta rada. Najveća motivacija upravo je izgradnja i uspostava Centra kompetentnosti koji već sada postiže odlične rezultate i privlači interes mladih. Njime je stvorena nova paradigma strukovnog obrazovanja, odnosno uvjeti za moderno srednje strukovno obrazovanje 21. stoljeća, a jedan smo od tri uspješno realizirana centra od ukupno 25 u cijeloj Hrvatskoj.

quote desni 3Učenicima su u sklopu projekta na raspolaganju novi prostori i suvremena oprema te vjerujemo da će to dati rezultate jer su strukovna zanimanja i dalje iznimno tražena na tržištu“, dodao je zamjenik Ljubić.

IMG 3021

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić kazao je kako su učenici motiviraniji nego prije te sve više zainteresirani za struku koju su odabrali:

quote desni 3Napredak tehnologije promijenio je percepciju, više nema toliko fizičkog rada, a uglavnom je to rad na programiranju s računalima. Zanimanja su sve privlačnija jer se koriste napredne tehnologije.“

Obrtnička škola Koprivnica proširila je svoje kapacitete dodavanjem preko dvije tisuće kvadratnih metara prostora te je nabavljena oprema vrijednosti gotovo milijun eura. Ova oprema uključuje automatizacijsku, računalnu i mrežnu opremu, opremu za razvoj elektroničkih sklopova, alat i opremu za električne instalacije, didaktičku opremu te asistivnu tehnologiju.

IMG 3073

Specijalizirani sajam poslova odvija se pod sloganom “Stekni zanimanje koje se traži” te su prezentirane mogućnosti školovanja za učenike osnovnih škola u koprivničkoj Obrtničkoj školi. Učenici su istaknuli kako su zadovoljni prezentacijama zanimanja, a posebno time što se tijekom školovanja nudi dosta praktičnog rada, uz najmoderniju opremu.

Okupljeni su obišli Sajam poslova, na kojemu su se, između ostalih, predstavili Enter, Obrtnička komora KKŽ, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Podravka, Obrtnička škola Koprivnica, Obrtničko učilište POUKA te ostale tvrtke, a predavač dr.sc. Drago Cmuk održao je predavanja „5Gmreža – utjecaj na život i zdravlje ljudi“ te „Utjecaj pametnih telefona na kvalitetu život“. Na Sajmu su sudjelovali učenici osmih razreda Osnovne škole Braće Radić iz Koprivnice.

Uz Sajam poslova, obišlo se i prostore CEKOM-a gdje su nastavnici i učenici demonstrirali novu opremu i znanja koja usvajaju.

Današnjim događanjima prisustvovali su i članovi projektnog tima CEKOM-a, predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ na čelu s ravnateljicom Melitom Birčić, Obrtničke komore KKŽ, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstavnici tvrtki i ostali gosti.

Logo Razvoj komeptencija KKZ

lenta Razvoj kompetencija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog članka isključivo je odgovornost Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana


Pročitano 824 puta