19.10.2023.

U Domu mladih Koprivnica obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

 20231019 100034


Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije danas je u prostoru koprivničkog Doma mladih obilježila Međunarodni dan bijelog štapa koji ima za cilj senzibilizaciju javnosti o problemima s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe. Programu su prisustvovali župan Darko Koren, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić sa zamjenicom Ksenijom Ostriž, članovi udruge te prijatelji iz ostalih udruga osoba s invaliditetom.

IMG 3075

O važnosti obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa uvodno je govorila tajnica Udruge Maja Koren Golub, nakon čega se prisutnima obratio predsjednik Mario Šutalo koji je zahvalio Županiji i Gradu na podršci.

IMG 3107

„Nama koji živimo s ovakvim poteškoćama često se čini da su neke prepreke nepremostive, no barijere su u našim mislim i prvo njih treba savladati. Hvala Županiji i Gradu koje nam pružaju pomoć i podržavaju naše aktivnosti, zajedno možemo puno učiniti. Drago mi je da ima pomaka po pitanju Zakona o osobnoj asistenciji čime će se osigurati dugoročna usluga videće pratnje koju sada financiramo preko projekata, nadamo se da će od početka iduće godine to zaživjeti u praksi. Hvala Županiji koja nam je dala podršku i što spadamo među nekoliko hrvatskih županija koje su spremne za registraciju videćih pratitelja, nakon 10 godina što uslugu pružamo kroz projekte sada ćemo imati zakonski pokriveno tu kategoriju usluge i povećat će se dostupnost. Nadamo se i rješavanju pitanja inkluzivnog dodatka što je isto najavljeno za iduću godinu, vjerujemo da će to zaživjeti u praksi i da ćemo se okrenuti i nekim novim uslugama za osobe s oštećenjima vida “ poručio je Šutalo.

Čestitku je uputio i župan Koren koji je istaknuo kako osobe s poteškoćama oplemenjuju živote svih članova zajednice.

20231019 102842

„Često nismo ni svjesni koliku blagodat imamo mi koji smo bez zdravstvenih poteškoća, vrijedno je podsjetiti se na to i osvijestiti da na svakom koraku moramo činiti više za sve koji su u potrebi. Unatoč poteškoćama zračite toplinom i hrabrošću te nam dajete poticaj da napori koje činimo kako bi osigurali i bolje uvjete za vaše potrebe, budu još snažniji. Lijepo je čuti da su Županija, gradovi i općine u zadnjih desetak godina ipak učinili iskorak te prilagodili javne prostore potrebama slijepih i slabovidnih, no toga mora biti i više. Postoji prostor za napredak i vjerujem da ćemo se svi mi, dionici javne vlasti, potruditi da u skladu s vašim idejama i prijedlozima još više poboljšamo uvjete života. U Županiji ćete uvijek imati vjernog partnera“, naglasio je župan.

20231019 100426

Prigodnim riječima su se obratili i gradonačelnik Jakšić i zamjenica Ostriž koji su uz čestitku poručili da će Grad i dalje razvijati kvalitetan socijalni standard, ali i razvijati se kao prostor inkluzije i jednakih mogućnosti.

U sklopu programa Maja Gregurović iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke je održala edukaciju o prevenciji i sigurnosti  osoba s invaliditetom i starijih osoba, a obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa su glazbenim nastupom uljepšali Una Čulić i Mihovil Maloča.

20231019 102005

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine (inicijativa iz SAD-a), a u Hrvatskoj se obilježava od 1996. godine. Bijeli štap kao simbol i pomagalo zaštitni je znak slabovidnih i slijepih osoba kojih je u Republici Hrvatskoj registrirano 22 tisuće.   

  

Služba ureda župana

Pročitano 613 puta