30.10.2023.

Župan održao svečani prijem za višestruke darivatelje krvi

IMG 3979


Župan Darko Koren danas je u prostoru restorana Zrinski u Koprivnici održao tradicionalni prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije. Ove se godine obilježava 70. godina organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi na području Republike Hrvatske i ovo je bila prilika da se svim dobrovoljnim darivateljima krvi iskaže poštovanje za djela humanosti i dobrote.

Župan Koren je zahvalio darivateljima na plemenitom činu darivanja krvi te predanosti u spašavanju ljudskih života.

IMG 3905

„Ponosni smo što smo već desetljeće u samom hrvatskom vrhu po broju darivatelja na stotinu stanovnika, ove godine smo završili na drugom mjestu, no to ne umanjuje impresivan i hvalevrijedan rezultat koji ste postigli. Doživljavamo vas kao izuzetno važan kamenčić u mozaiku naše Županije i hvala vam na tome što ovo naše društvo činite boljim mjestom. Hvala svim društvima i ustanovama koje organiziraju prikupljanje krvi, lijepo je slušati da se brojni mladi odlučuju po prvi puta na darivanje i to nas veseli jer znamo da će se ovakva humana gesta nastaviti i u budućnosti. Želimo vam dobro zdravlje i još mnogo darivanja“, poručio je župan Koren

Uzvanicima se obratila predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus koja je zahvalila darivateljima, organizatorima akcija te Županiji na podršci i organizaciji svečanog prijema.

IMG 3882

„Sjajno je vidjeti sve ove ljude na jednom mjestu i što imamo priliku zahvaliti na činu solidarnosti koju iskazujete prema ljudskom životu i svima koji su se našli u potrebi. Veseli što se akcijama odazivaju i mladi, vi ste im putokaz i uzor, sigurna sam da će akcije koje nas očekuju biti dobro posjećene i da će se stanovnici naše županije i dalje rado odazivati na pozive“, kazala je predsjednica Trbus.

Ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Adela Sočev okupljene je upoznala s rezultatima koje društva Crvenog križa u našoj županiji postižu u darivanju krvi te istaknula kako možemo biti itekako ponosni na rezultate koji postižemo.

IMG 3898

 „Od 2012. godine smo bili na prvom mjestu prema broju davanja na sto stanovnika, a s prosjekom od 7,16 davanja na sto stanovnika naša županija na izvrsnom drugom mjestu u RH prema podatcima za 2022. godinu, no i dalje smo bolji od nacionalnog prosjeka koji je 4,94 davanja na 100 stanovnika. Prošle godine na području Koprivničko-križevačke županije održano je ukupno 101 akcija na kojima je prikupljeno 7278 doza krvi, a ruku solidarnosti po prvi puta pružilo je 223 darivatelja. Klub 100 Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije trenutno okuplja 174 darivateljica i darivatelja s više od 75 davanja (ž) i 100 davanja (m). Danas je s nama 18 novih članova kojima danas odajemo posebno priznanje“ naglasila je ravnateljica Sočev te zahvalila Koprivničko-križevačkoj županiji na potpori.

Čestitkama se priključila i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

IMG 3902

„Hvala na svemu što činite za društvo i ovaj sustav koji se temelji na volonterstvu, uistinu je impresivno slušati o ovim uspjesima i broju darovanih doza. Vjerujem da će se ovaj čin humanosti i dalje uspješno nastaviti u kontinuitetu koji traje već dugi niz godina“, istaknula je zamjenica Ostriž.

Spomenimo kako je prošlog tjedna 16 darivatelja sa 100 davanja iz 2021. godine primilo priznanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski koje im je uručio Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanosti u Uredu Predsjednika.

20231030 115354

 Nakon uvodnih obraćanja, predsjednica Trbus i ravnateljica Sočev su darivateljima koji su krv dali 100 i više puta uručile zlatne narukvice Crvenog križa, dok im je župan uručio srebrnjake s likom Sv. Marka Križevčanina.

U ime darivatelja obratio se Dražen Cmrk koji je zahvalio Županiji na organizaciji prijema te iskazao ponos i zadovoljstvo što je aktivnost dobrovoljnih darivatelja krvi u društvu priznata.

IMG 3982

„Vjerujem da ćemo potaknuti i mlade da se što više uključe u akcije, vidimo se na akcijama i narednih godina, sigurno ćemo se i dalje odazivati“, kazao je Cmrk.

Spomenimo kako ove godine priznanja dobili:  Đurđa Jurenec  (Koprivnica), Zvonimir Betlehem (Peteranec), Damir Dombaj  (Đelekovec),  Krunoslav Domović (Koprivnica),  Biserko Druško (Bolfan),  Stjepan Hunjet (Koprivnički Bregi), Slavko Lončarić (Herešin), Želimir Restović (Koprivnica), Franjo Šafran (Gola), Robert Šarec (Drnje), Dražen Šestan (Glogovac), Antun Talan (Draganovec),  Marijan Buzina(Koprivnica, Dražen Cmrk (Sveti Ivan Žabno), Ivan Pernjak (Križevci), Niko Ištvanić (Sveti Ivan Žabno, Krunoslav Kranjec (Đurđevac) i Josip Cikoš (Virje).

IMG 4033

Županovo prijemu su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici Darko Masnec i Melita Ivančić, uime Grada Križevaca pročelnica Sandra Vuketić,  predsjednice i predsjednici te ravnateljice gradskih društava Crvenog Križa  iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca,  članovi Odbora Društva Crvenog Križa, članovi Kluba 100, ravnateljice županijskih zdravstvenih ustanova te voditelji programa dobrovoljnog darivanja krvi u zdravstvenim ustanovama i društvima Crvenog križa.  

IMG 4044

Dodajmo na kraju kako se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada u znak sjećanja na  1953. godinu kada je u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.

Služba ureda župana

Pročitano 1491 puta