10.11.2023.

Svečano otvoren 25. Obrtnički i gospodarski sajam KKŽ

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

IMG 5174


U prostorima sportske dvorane Gimnazije I. Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima svečano je otvoren 25. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, najvažnija županijska manifestacija posvećena promociji obrtništva i poduzetništva.

IMG 5151

Sajam se održava na izlagačkom prostoru od 1.700 m2 zatvorenog prostora i 2.500 m2 otvorenog prostora, a u tri dana trajanja svoje će proizvode i usluge posjetiteljima i potencijalnim poslovnim partnerima predstaviti gotovo 200 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

IMG 5250

Dobrodošlicu posjetiteljima i izlagačima na svečanom je otvorenju Sajma poželio župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Sajma, te zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ove važne manifestacije. Posebno je zahvalio domaćinu - Gradu Križevcima, gdje se Sajam tradicionalno održava, Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije koja je nositelj tehničke organizacije Sajma, županiji partneru – Virovitičko-podravskoj županiji te pokroviteljima - Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu turizma i sporta te Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

quote desni 3Pozdravljam sve izlagače, obrtnike i poduzetnike koji su se i ove godine odazvali u velikom broju, kao i naše goste i prijatelje iz drugih županija i inozemstva. Tema ovogodišnjeg Sajma je „Razvoj ruralnog turizma u Koprivničko-križevačkoj županiji“, a na zanimljivim panel raspravama moći ćete čuti nešto više o tome kako turizam danas više nije samo potencijal, već predstavlja značajan segment koji uvelike doprinosi ukupnoj gospodarskoj djelatnosti naših prostora. Za posjetitelje smo pripremili uistinu sadržajan, atraktivan i edukativan program u kojemu će zasigurno pronaći nešto za sebe, a izlagači će imati mnogo prilika za promociju i stvaranje novih poslovnih kontakata te vas pozivam da podržite njihov rad kupnjom domaćih proizvoda“, kazao je župan te se u nastavku govora osvrnuo na kretanja u županijskom gospodarstvu.

IMG 5320

quote desni 3Veseli nas što se nastavlja trend povećanja broja registriranih obrta na području naše županije u kojoj je aktivno 2.021 obrt u različitim poslovnim djelatnostima, a u odnosu na prošlu godinu imamo 171 novoregistrirani obrt. To je znak ohrabrenja u vremenima gospodarskih kriza, ali i najbolji pokazatelj da obrtništvo i poduzetništvo i dalje čine najsnažnije segmente županijskog gospodarstva. Čestitam obrtnicima i poduzetnicima na predanom radu i sposobnosti da se prilagode sve složenijim zahtjevima tržišta te im želim još uspješnije rezultate“, dodao je župan te istaknuo kako je na području naše županije u protekloj godini poslovalo 2.151 trgovačko društvo, broj zaposlenih se kretao oko 22 i pol tisuće, a ukupni prihodi svih poduzetnika iznosili su oko 2,4 milijarde eura, što je rast od 23 posto u odnosu na godinu ranije.

Također, vrijedi spomenuti kako je Županija kroz javne pozive osigurala oko milijun eura poticaja za različite namjene, a kao pomoć i podršku poduzetnicima i obrtnicima tu su i direktne potpore, program subvencioniranih kredita za obrtna sredstva, „Start up“ program i sufinanciranje troškova izlaganja na sajmovima.

quote desni 3Nastavit ćemo biti otvoreni za pomoć i podršku obrtnicima i poduzetnicima, kao što je to bilo i svih ovih godina koje su iza nas, a važan poticaj njihovim investicijama su i bespovratna sredstava iz fondova EU. U posljednjih šest godina za projekte na području županije „povukli“ smo 470 milijuna eura europskog novca, a to dovoljno govori o našem usmjerenju da pomognemo razvoju ovog kraja. Gospodarstvo naše županije ima sve karakteristike konkurentnosti, a daljnjem rastu doprinijet će i realizacija kapitalnih investicija od nacionalnog značaja vrijednih preko 700 milijuna eura, kao i projekti iz Razvojnog sporazuma Sjever. Kao zaključak možemo reći kako se, zahvaljujući sinergiji i zajedništvu, na ovom prostoru realiziraju najznačajnije investicije u povijesti te vjerujem da je pred nama razdoblje u kojem ćemo stvoriti novu perspektivu za generacije koje dolaze“, poručio je župan.

IMG 5330

Sajam je svečano otvorio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je istaknuo:

quote desni 3Uime Vlade Republike Hrvatske, čestitam vam na jubilarnih 25 godina ovog Sajma, ali i na dobrim gospodarskim pokazateljima vaše županije. Tema ruralnog turizma odličan je doprinos razvoju kontinentalnog turizma i brojnih usluga vezanih uz to, a važno je spomenuti i kako imate najstarije veleučilište – Veleučilište u Križevcima, koji je važan faktor u razvoju gospodarske djelatnosti i poljoprivrede koja je dominantna na ovom prostoru. Uz to, veliki gospodarski subjekti poput tvrtke Podravka stožerni su kamen gospodarstva. Čestitam svim organizatorima Sajma, a izlagačima želim uspješno predstavljanje.“

IMG 5302

Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije koja je i partner Sajma, kazao je kako dvije županije povezuje odlična dugogodišnja suradnja te dodao:

quote desni 3Ovaj Sajam predstavlja najznačajniju gospodarsku manifestaciju na području Koprivničko-križevačke županije te smo počašćeni što smo vam partneri. Gospodarske i poduzetničke spone Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije vidljive su desetljećima, a vaši obrtnici i poduzetnici redovito sudjeluju na našim sajmovima – Agroexpo i Viroexpo, gdje ste nam bili i partner. U Križevcima ćemo predstaviti naše domaće proizvode te turističku priču koja spaja Dravu i Papuk. Veselimo se daljnjim ovakvim suradnjama jer nas mnogo toga povezuje, a ponajviše prijateljstvo.“

IMG 5320

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, uz riječi:

quote desni 3Osim što smo grad u kojem se već godinama održava ovaj Sajam, moram naglasiti da su Križevci grad koji otvorenih ruku dočekuje poduzetnike i obrtnike. Cilj gospodarstva je prosperitet svih naših građana te vjerujem kako će ovaj Sajam stvoriti mogućnosti za daljnju promociju poduzetnika i obrtnika. Odlična je tema Sajma, očekuju nas zanimljivi programi te hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno Županiji.“

IMG 5288

U nastavku programa održan je tradicionalni program krštenja mošta po Križevačkim štatutima, a poseban doprinos svečanosti dale su članice Križevačke djevojačke straže.

Nakon prigodnih govora krenulo se u obilazak Sajma i izlagačkih prostora na kojima su svoje proizvode i usluge predstavili poduzetnici i obrtnici, dok su škole i institucije predstavile svoje programe i aktivnosti.

IMG 5114

Dodajmo kako su svečanosti otvorenja prisustvovali i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Darko Sobota, zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici, izaslanik ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića i državni tajnik Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, direktor Sajma Božo Barać, potpredsjednica HOK-a Jelena Ivaniš, dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, počasni konzul RH u Republici Mađarskoj Atila Kos, predstavnici općina Kočani i Čitluk te Reane del Rojale, predsjednik HGK KŽ Koprivnica Krunoslav Vitelj, predsjednica HOK OK KKŽ Irena Kovačić, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, predsjednik Uprave Podravske banke Daniel Unger, brojni predstavnici tvrtki i gospodarstvenika, ustanova, udruga, udruženja obrtnika iz naše i drugih županija, članovi Županijske skupštine, načelnici općina te drugi gosti.

Glavni organizator je Koprivničko-križevačka županija, tehnički nositelj organizacije HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori su Grad Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Turistička zajednica Grada Križevaca.

Služba ureda župana


Pročitano 478 puta