15.11.2023.

Druga godina provedbe programa “Jahanjem do osmijeha”

IMG 20231114 WA0002


U Udruzi za terapijsko jahanje Osmijeh uspješno je završena prva faza provedba programa "Jahanjem do osmijeha".

Podsjetimo, udruga Osmijeh je u studenome prošle godine, zahvaljujući odličnoj suradnji Koprivničko-križevačke županije, Osmijeh - udruge za terapijsko jahanje i Razvojne agencije PORE KKŽ, dobila trogodišnju potporu Ministarstva zdravstva prijavom na Natječaj za prijavu programa udruga iz područja psihosocijalne potpore u svrhu traženja financijske potpore iz dijela prihoda od igara na sreću u 2022. godini. Partneri ovom projektu su Koprivničko-križevačka županija te Udruga za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama "Latice".

IMG 20231114 WA0006

Program "Jahanjem do osmijeha" temeljna je i najvažnija aktivnost koja se provodi u Udruzi, a obuhvaća provedbu terapijskog jahanja i škole jahanja za osobe s invaliditetom u kojima sudjeluje 25 korisnika. Za provedbu aktivnosti Udruga ima stručno osoblje, terapijske konje i educirane volontere - pomoćnike u terapijskom jahanju te je jedina takva udruga u našoj županiji. Osobama s invaliditetom terapijski pristup se prilagođava prema individualnim potrebama svakog polaznika. Kroz terapijsko jahanje korisnici programa unaprjeđuju svoje psihofizičko zdravlje, poboljšavaju tjelesne sposobnosti, ravnotežu, koordinaciju i motoričke vještine. Osim toga, rad sa životinjama pruža emocionalnu podršku i poboljšava socijalne vještine. Ova vrsta terapije često pomaže osobama s različitim stanjima, uključujući cerebralnu paralizu, autizam, Downov sindrom, ADHD, mišićnu distrofiju te mnoge druge teškoće i invalidnosti. Pozitivni učinci su brojni te se može zaključiti da terapijsko jahanje ima višestruke koristi za fizičko, mentalno i socijalno zdravlje te kvalitetu života svih sudionika programa (korisnika, volontera i projektnog tima), dok se u lokalnoj zajednici omogućuje još jedna vrsta aktivnosti koja omogućuje poboljšanje kvalitete života općenito.

Program “Jahanjem do osmijeha” u 2023. godini uz Ministarstvo zdravstva sufinanciran je i od strane lokalne zajednice, odnosno Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Općine Peteranec te privatnog sektora: GKP Komunalac, Koprivničkih voda, Kraša i Podravke.

Služba ureda župana


Pročitano 442 puta