10.11.2023.

Na 68. sjednici Izvršnog odbora župan Koren inicirao teme registracije klijeti za pružanje smještajnih kapaciteta i izmjene Zakona o zaštiti od buke

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 20231109 WA0011


U prostorima Gradskog muzeja Vukovar održana je 68. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, kojoj je prisustvovao župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice, uz kolege župane i druge predstavnike županija.

Na dnevnom redu raspravljalo se o prihvaćanju prijedloga Izvješća o radu Hrvatske zajednice županija za 2023. godinu, Programu rada, Financijskom planu i ostalim dokumentima vezanim uz funkcioniranje Zajednice za 2024. godinu, Natječaju za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole, programu Njemačko – hrvatskog razvojnog foruma te temama koje je inicirao župan Koren – problematici registracije objekata gospodarske namjene (klijeti) za pružanje smještajnih kapaciteta i izmjeni članka 9. stavka 2. Zakona o zaštiti od buke.

Što se tiče prve teme koju je inicirao župan Koren, problematici registracije objekata gospodarske namjene (klijeti) za pružanje smještajnih kapaciteta, problem je u tome što je većina klijeti smještena u zoni poljoprivredne namjene, čime je zakonski definirano da u istoj zoni nema mogućnosti stanovanja tj. povremenog stanovanja, odnosno nije moguće registrirati klijeti za smještajne kapacitete. Za taj problem postoje dva moguća rješenja.

IMG 20231109 WA0012

Prvo je usklađenje prostornih planova jedinica lokalne samouprave uz mogućnost formiranja građevinskih turističkih zona na poljoprivrednom zemljištu radi naknadne prenamjene gospodarskog objekta klijeti za kuću u povremeno stanovanje, a drugo je izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti – člankom 39. stavkom 2. uređeno je koje se ugostiteljske djelatnosti mogu pružati na ugostiteljskom objektu OPG-a koje je gospodarske namjene. Pod novim stavkom 4. istog članka predlaže se mogućnost smještaja u gospodarskom objektu ukoliko zadovoljavaju minimalno tehničke uvjete prema Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na OPG-u. Preduvjet za takvu mogućnost je promjena čl. 136 stavka 3. Zakona o gradnji gdje je zauzet stav da se ugostiteljske usluge smještaja na OPG-u mogu pružiti isključivo u smještajnim objektima stambene namjene (kuća za odmor), a ne u gospodarskim (klijet) bez obzira da li gospodarski objekt udovoljava svim uvjetima smještaja. Prema tome, isto se treba primijeniti za kategorizaciju pružanja usluga koje se primjenjuju za domaćinstva, a ne za gospodarske objekte.

Kao zaključak rasprave, dogovor je da će pet županija (KKŽ, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija) zajednički dopis poslati resornom Ministarstvu.

IMG 20231109 WA0013

Što se tiče druge teme, župan Koren je predložio inicijativu za izmjenom članka 9. stavka 2. Zakona o zaštiti od buke u dijelu koji se odnosi na postupak utvrđivanja minimalno tehničkih uvjeta za trgovačku i ugostiteljsku djelatnost, koji se ne može donijeti ukoliko Ministarstvo zdravstava Rješenjem ne utvrdi da su provedene mjere zaštite od buke. Obzirom na poduže čekanje od strane poduzetnika na izdavanje rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima, koji su nadležnosti županijskih ureda, to negativno utječe na opću poduzetničku klimu. Kao zaključak, sve su se županije složile kako će se uputiti dopis prema resornom Ministarstvu gdje se predlaže prijenos ovlasti za izdavanje rješenja o provedenim mjerama za zaštitu od buke na upravne odjele za zdravstvene djelatnosti unutar županija.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji se u svom obraćanju zahvalio vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću kao domaćinu te je najavio prvi Njemačko-hrvatski poslovni forum koji će se održati 20. studenog u Zagrebu.

Hrvatska zajednica županija sudjeluje u kreiranju svih zakona, a imaju više od 20 radnih skupina koje aktivno sudjeluju u kreiranju zakona i podzakonskih akata koji se preslikavaju na život u lokalnim, odnosno regionalnim sredinama.

Služba ureda župana

 Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Pročitano 406 puta