25.11.2023.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno u kategorijama: Novosti

Medunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenama

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama.

Udruga ”HERA” Križevci u suradnji sa Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Koprivničko-križevačke županije organizira javnu akciju koja će se održati 27. studenoga od 10 do 11 sati na ulazu Gradske tržnice Koprivnica.

Javna akcija održava se u sklopu kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama koja započinje 25. studenoga, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10.prosinca, Međunarodnim danom ljudskih prava.

Osnovni cilj javne akcije je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Tijekom javne akcije građani će moći dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku te će se dijeliti letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Spomenimo kako podršku obilježavanju ovog važnog datuma svake godine pruža i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, uz predsjednicu Vericu Rupčić.

Služba ureda župana

Pročitano 405 puta