06.12.2023.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci proslavilo 125. obljetnicu

CK 56


Gradsko društvo Crvenog križa Križevci jučer je proslavilo nekoliko važnih obljetnica - 145 godina djelovanja Crvenog križa u Republici Hrvatskoj, 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa, 30 godina priznanja Hrvatskog crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva, 125 godina postojanja i djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Križevci te Međunarodni dan volontera. Svečanoj proslavi uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su pročelnica po ovlaštenju župana Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Ana Mušlek i pročelnik Upravnog odjela za financije Darko Masnec.

CK 46

Na samom početku, sve prisutne je pozdravio predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Franjo Husinec:

quote desni 3Sretan sam da ste stigli i da ćete svojom nazočnošću uveličati današnji svečani dan. S velikim Vam zadovoljstvom čestitam sve ove obljetnice i zahvaljujem na humanosti koju ste pokazali pomažući dobrovoljno, nepristrano i nesebično mnogim ljudima kojima je bilo potrebno. Humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost temelj je našeg načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa.

Predsjednik Husinec je dodao kako je Gradsko društvo Crvenog križa osnovano daleke 1897. godine na poticaj tadašnjeg gradskog doktora Frana Gundruma i Križevci su tada postali dio velike humanitarne obitelji.

CK 31

Svečanosti je i prisustvovala i predsjednica Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus koja je također pozdravila sve prisutne te čestitala Crvenom križu Križevci na 125 godina postojanja i rada:

quote desni 3Dragi svi moji, smatram da mogu tako reći jer surađujemo gotovo 20 godina. Posebna mi je čast da Vas pozdravim u ime Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Želim Vam da se ovdje ugodno osjećate. Zahvaljujem svima koji ste sve ove proslave uveličali svojim dolaskom.“

Povodom obilježavanja 125 godina rada Gradskog društva Crvenog križa Križevci otkrivena je i bista doktoru Franu Gundrumu koja je djelo akademskog kipara Igora Brkića, a uručene su i slike Križevačkog likovnog kruga.

CK 37

Jubilarnu plaketu za izniman doprinos i nesebičnu pruženu pomoć u ostvarivanju humanitarnih ciljeva Hrvatskog crvenog križa dobila je Koprivničko-križevačka županija.

Uime Županije plaketu je primila pročelnica Mušlek te kazala:

quote desni 3Prije svega čestitam ovu vašu važnu obljetnicu, a i sve ostale obljetnice koje se održavaju na razini Republike Hrvatske. Dobrovoljni darivatelji krvi su zapravo jedni od najvažnijih segmenata svakog zdravstvenog sustava jer nesebično spašavaju živote i čuvaju ljudsko zdravlje. Upravo je ovo okupljanje, ali i sva okupljanja koja organiziramo, prilika da Vam se na tome zahvalimo. Želim Vam da i nadalje budete uspješni u provođenju svih vaših ostalih programa, projekata i aktivnosti. Na podršku Županije možete i dalje računati, a mi se u Županijskoj upravi ponosimo time da smo već godinama u samom vrhu po broju darivatelja.

CK 42

Plaketa je uručena i Gradu Križevcima, a primio ju je križevački gradonačelnik Mario Rajn, koji je istaknuo:

quote desni 3Hvala što ste dio naše zajednice Grada uvjerljivo već više od stoljeća. Svjedočite i danas koliki je bio značaj Grada Križevaca na prelasku iz 19. u 20. stoljeće. Dio tog značaja ostao je, itekako, živjeti u Gradskom društvu Crvenog križa. Danas je Međunarodni dan volontera, čestitam Vam od srca. Volonter može biti svako ali ipak to nije. Stoga posebno danas treba istaknuti sve koji su uvijek predani biti u organizaciji naših dobrovoljnih darivanja krvi, u organizaciji edukacija za prvu pomoć. Hvala Vam od srca i neka bude veselo i za sljedećih 125 godina.”

CK 43

Plakete su primili i Općina Sveti Petar Orehovec, Općina Kalnik, Općina Gornja Rijeka i Općina Sveti Ivan Žabno. Ogranak Matice hrvatske u Križevcima primio je plaketu za pravne osobe koju je primila Renata Husinec,  a Plaketu je primila i Đurđica Trbas uime Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.

Zahvalnice su dodijeljene Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci, Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci, Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” Križevci, Osnovnoj školi Kalnik, Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec, Osnovnoj školi Sidonije Rubido-Erdödy Gornja Rijeka, Osnovnoj školi Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno, Srednjoj školi “Ivan Seljanec” Križevci, Srednjoj gospodarskoj školi Križevci, Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, Auto-moto klubu Križevci te medijima.

CK 57

Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Patronažna služba Križevci, Udruga Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci, Hrvatski zavod za socijalni rad i Križevačka eparhija, također su primili zahvalnice za suradnju na socijalnim programima.

Volonterske zahvalnice primili su Ana Čondić, Lana Grahovar, Lucija Komadin, Magdalena Kranjčić, Marija Skrba, Dado Špehar, Lara Knežević te članice dnevnog boravka Crvenog križa Križevci.

U ime svih volontera, na kraju, obratio se volonter Crvenog križa Križevci, Davor Japec.

Služba ureda župana

Izvor: Prigorski.hr


Pročitano 436 puta