08.12.2023.

Na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova PORA-i uručen Sporazum za dodjelu bespovratnih sredstava

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 20231208 WA0018


U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odvija se konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ kojoj prisustvuju župan Darko Koren, županijski pročelnici Darko Masnec i Melita Ivančić te ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić. Konferencija je u znaku desetogodišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji te korištenja europskih fondova, a razgovaralo se o uspješnosti povlačenja europskih sredstava te kako su ona utjecala na razvoj hrvatskih regija.

Na otvorenju se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenovkić koji je u sklopu konferencije uručio ugovore iz programa „Zaželi“, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić te šibensko-kninski župan Marko Jelić. Zatim je uslijedilo uručenje plaketa uspješnim EU projektima nakon čega je održana panel rasprava na kojoj su sudjelovali ministar Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković Marin Piletić te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ministar Elić.

IMG 20231208 WA0020

Uz radionice i program posvećen korisnicima bespovratnih sredstava, održano je i svečano uručenje Sporazuma za dodjelu bespovratnih sredstva regionalnim koordinatorima. Sporazume je uručio ministar Erlić koji je tom prilikom istaknuo kako je Ministarstvo svjesno važnosti regionalnih koordinatora u svrhu poticanja regionalnog razvoja županija te kako je ovo nastavak uspješne suradnje s Ministarstvom. Također je istaknuo njihov doprinos u radnoj skupini pri definiranju kriterija za dodjelu sredstava.

Ministar Erlić Sporazum je uručio i ravnateljici PORA-e Meliti Birčić koja je tom prilikom istaknula:

quote desni 3PORA je ostvarila pravo na sufinanciranje svog rada u iznosu od 620 tisuća eura, u smislu pružanja stručne pomoći u pripremi i provedbi razvojnih projekata od interesa za razvoj županije za sva javnopravna tijela na našem području. Ova tehnička pomoć svojevrsni je nastavak dosadašnje tehničke pomoći koju smo provodili kroz projekt UZ PORU PO POTPORU, čiji uspješni završetak obilježavamo ovih dana. Možemo reći kako smo bili uspješni u proteklom petogodišnjem razdoblju, o čemu je ovisila i nova tehnička pomoć, a kod suradnje bih, prije svega, istaknula jedinice lokalne samouprave, ali i sve naše ustanove. Izuzetno smo zadovoljni, partnerstvo i suradnja uvijek su bili temelj našeg zajedničkog uspjeha, a tako i uspješnog povlačenja EU sredstava i realizacije projekata na korist lokalne zajednice.“

IMG 20231208 WA0015

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Hrvatske zajednice županija, a sudionicima se uime Zajednice obratio župan Koren, kao potpredsjednik, te kazao:

quote desni 3Zahvaljujem ministru Erliću i suradnicima na novim dvogodišnjim sporazumima kojima će podržati rad naših regionalnih koordinatora, odnosno razvojnih agencija koje su produžena ruka Ministarstva. Ova se podrška kroz sporazume odnosi na sufinanciranje njihove djelatnosti i značajna je pomoć županijama kao osnivačima, a razvojnim će agencijama dati nove mogućnosti i perspektive za još uspješniji rad na povlačenju EU sredstava. Razvojne agencije su važan segment u cijelom konceptu realizacije EU projekata, a same županije, kako kroz Zajednicu, tako i pojedinačno, daju doprinos tom sustavu. Još jednom hvala Ministarstvu i vjerujem da ćemo i nadalje uspješno surađivati.“

Dodajmo kako je na konferenciji Gradu Koprivnici uručena Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava tehničke pomoći ITU mehanizma 2021. – 2027. u iznosu od 360.000 eura te je ujedno potpisan Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru ITU mehanizma 2021. – 2027. u vrijednosti od 18 milijuna eura koji je uime Grada preuzela zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

U nastavku konferencije na panelima i radionicama će se raspravljati o temama Urbane agende za Hrvatsku do 2030. godine, razvojnim prilikama, Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027., planiranju na regionalnoj i lokalnoj razini te o predstavljanju mogućnosti EU fondova za građane.

Služba ureda župana


Pročitano 415 puta