12.12.2023.

Kreativnim učenicima i mentorima uručene nagrade u sklopu natječaja „Moja županija bez korupcije“

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Antikorupcijsko povjerenstvo

IMG 8056


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije je u dvorani Domoljub u Koprivnici održalo svečanost dodjele nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola, čiji su radovi izabrani kao najbolji na kreativnom natječaju „Moja županija bez korupcije“.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Svoj doprinos toj borbi, Županija daje kroz Antikorupcijsko povjerenstvo, koje je savjetodavno tijelo Županijske skupštine osnovano 2014. godine. Svojim radom nastoji ohrabriti građane na uočavanje, prijavljivanje i sprečavanje korupcije kroz informiranje javnosti o najpogodnijim načinima prijave uočenih pojava korupcije, izrađivanjem brošure s pojmovima i primjerima sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, kao i donošenjem kodeksa ponašanja dužnosnika, službenika i namještenika javnopravnih tijela.

IMG 8081

Vrijedi istaknuti akciju koju je županijsko Povjerenstvo osmislilo prvo u Hrvatskoj, a to je  provođenje natječaja „Moja županija bez korupcije“ namijenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola. Povjerenstvo je osmu godinu za redom raspisalo natječaj, nastojeći kod mladih razvijati svijest o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju. Učenici su izradili likovne, literarne i video radove na temu „I KORUPCIJA ONEČIŠĆUJE OKOLIŠ“. Ukupno je sudjelovalo 20 škola (zajedno s područnim školama) i Učenički dom sa 116 radova. Povjerenstvo je odabralo najbolje radove po kategorijama i dobnim skupinama, a Koprivničko-križevačka županija je za nagrađene osigurala novčane nagrade, zahvalnice i prigodne poklone.

Na poveznici možete vidjeti popis radova:

https://www.kckzz.hr/hr/novosti/item/3960-nagradeni-radovi-na-natjecaju-moja-zupanija-bez-korupcije

IMG 8092

Predsjednica županijskog Antikorupcijskog povjerenstva Renata Glavica čestitala je učenicima i njihovim mentorima koji su ih motivirali za sudjelovanje na natječaju:

quote desni 3Današnja svečanost dokaz je da smo uspjeli jer smo okupili maratonskih 116 radova, što je najviše radova u video, literarnom i likovnom izričaju od kad postoji ovaj natječaj. Vjerujem da će se motivacija povećavati iz godine u godinu. Čestitam svima i pozivam da se uključite i pokažete, na svoj način nama velikima, kako se možemo boriti protiv korupcije.”

IMG 8097

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić:

quote desni 3Veselimo svim mladima koji pokazuju da su spremni promišljati na jedan totalno novi način. Upravo su oni ta snaga za koju vjerujem da će, u budućnosti, mijenjati hrvatske institucije na bolje, ali u konačnici mijenjati percepciju da naši građani budu svjesniji kakvo zlo korupcija je, ali i znaju da se protiv korupcije može i da se isplati boriti.”

IMG 8107

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo brojem radova i velikim interesom za ovaj natječaj kroz koji učenici izražavaju svoju percepciju korupcije.

quote desni 3Mislim da je edukacija i usmjeravanje od nas starijih na temu korupcije jako bitna u mentalnom razvoju mladog čovjeka. Ovakvi projekti su izuzetno značajni i drago nam je što smo prva županija koja je u tom smislu napravila jedan iskorak, a izdali smo i brošuru koja je bila primjer mnogima u Hrvatskoj zajednici županija. Nadamo se kako ćemo i nadalje predvoditi ovakve pozitivne inicijative te zahvaljujem našem Antikorupcijskom povjerenstvu koje je doista angažirano, a posebno svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali u ovom natječaju“, poručio je župan.

IMG 8153

Nakon uvodnih govora, župan i predsjednica Glavica nagrađenim su učenicima i mentorima uručili zahvalnice, prigodne pakete i novčane nagrade.

IMG 8159

Uime svih nagrađenih učenika obratila se Lucija Štefun, učenica 4. razreda Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci, a uime mentora Danijela Sunara Jozek iz Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

nagrada antikorupcija lk 49

Još jednom zahvaljujemo svima koji su se odazvali i sudjelovali u natječaju „Moja županija bez korupcije“ i time dali svoj doprinos borbi protiv ovog ozbiljnog društvenog problema.

Čestitamo nagrađenima te vas pozivamo da se ponovno uključite u natječaj i sljedeće godine.

Služba ureda župana

Fotografije: KKŽ i Lu Media


Pročitano 1141 puta