22.12.2023.

Predstavljen projekt Telecordis u kojem sudjeluju i četiri telemedicinska centra u našoj županiji

Telecordis 13


Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije sudjelovao je na predstavljanju projekta „Telecordis“ kroz koji su uvedena 4 telemedicinska centra, u Križevce, Đurđevac, Glogovac i Rasinju, a gdje pacijenti mogu u prosjeku od dva tjedna dobiti usluge holter EKG-a, holter tlaka, spirometrije te 12-kanalnog EKG-a, a na što su raniji čekali i do 6 mjeseci, a jedna od benefita uz navedeno je svakako i približavanje specijalističkih usluga pacijentima.  

"Zahvaljujući projektu Telecordis, proširili smo telemedicinsku mrežu na novih 40 centara na razini primarne zdravstvene zaštite kako bismo pacijentima osigurali dostupnost specijalističke kardiološke i pulmološke dijagnostičke usluge na 'kućnom pragu', odnosno u njihovim lokalnim domovima zdravlja. Uvrštavajući projekt Telecordis vrijednosti gotovo 688 tisuća eura u paket reformi i investicija koje se na području zdravstva financiraju u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a provodi ga Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM), ova Vlada i zdravstvena administracija čini još jedan iskorak prema pacijentima kojim pokazujemo dosljednost u provođenju reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu", istaknuo je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. na predstavljanju projekta Telecordis te dodao da se digitalizacijom zdravstvenog dijagnostičkog procesa dodatno unapređuje primarna zdravstvena zaštita, ubrzava proces postavljanja dijagnoze pacijentima, smanjuju liste čekanja, ali i povećava učinkovitost liječnika.

Telecordis 8

U okviru projekta, na 40 lokacija ispostava domova zdravlja diljem Hrvatske postavljena je medicinska i računalna oprema za pružanje usluga EKG holtera, holtera tlaka, 12-kanalnog EKG-a i spirometrije. Te lokacije tako su postale telemedicinski pristupni centri u kojima građani mogu dobiti specijalističku medicinsku uslugu, bez potrebe odlaska u bolnicu. Nalaze im očitavaju specijalisti iz Poliklinike "Srčana" iz Zagreba, kliničkih bolničkih centara Osijek, Rijeka i Split te KB-a Dubrava koje je HZHM prethodno opremio informatičkom opremom i programskom podrškom za specijalističko očitanje medicinskih nalaza na daljinu.

"Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok bolesti i smrtnosti u Hrvatskoj. Zajedno s Vladom i Ministarstvom zdravstva aktivno djelujemo te uz pomoć moderne tehnologije nastojimo preokrenuti ovaj zabrinjavajući trend i omogućiti rano prepoznavanje kardiovaskularnih bolesti", rekla je tom prigodom ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te najavila plan za skorašnje proširenje telekardioloških usluga na dodatnih 12 lokacija s obzirom na to da su potrebe pacijenata velike, što potvrđuje više od 4200 realiziranih telemedicinski usluga iz kardiologije u 2023. godini.

Telecordis 1

"Snažnim partnerstvom HZHM-a, ravnatelja domova zdravlja i bolnica te HZZO-a, ovaj projekt je uspješno realiziran i dalje se širi diljem Hrvatske. Uz sve prednosti projekta Telecordis, dodatno osnažujemo sustav upravljanja listama čekanja jer se širenjem mreže telemedicine smanjuju liste čekanja u bolničkim ustanovama za dijagnostičke postupke. Stoga, koristim ovu priliku zahvaliti se HZHM-u i svim ostalim dionicima ovog projekta koji s nama dijele viziju stavljanja pacijenta u fokus zdravstvenog sustava, okretanja prema preventivi i daljnjeg provođenja sveobuhvatne reforme zdravstva pod geslom 'Zdravlje je prvo'", zaključio je ministar Beroš.

Telecordis 4

Izvor: Dom zdravlja KKŽ

Služba ureda župana

Pročitano 508 puta