16.01.2024.

Županija tijekom 2022. godine zabilježila najveći porast dodijeljenih potpora za poduzetnike

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

Koprivničko-križevačka županija tijekom 2022. godine je u odnosu na sve hrvatske županije  zabilježila najveći porast izdvojenih sredstava za potpore poduzetnicima u iznosu od čak 5,1 milijun kuna što je porast za gotovo 500 posto u odnosu na godinu dana ranije, pokazalo je istraživanje i analiza podataka konsolidiranih županijskih proračuna koje je početkom siječnja proveo portal župan.hr.

Naša županija je predvodnica i po visini potpora po stanovniku u odnosu na 2021. godinu  pa je tako u odnosu na broj stanovnika koji žive na području županije, po izdvojenim proračunskim sredstvima za potpore Koprivničko-križevačka županija tijekom godine izdvajala 61,04 kuna, dok je primjerice nama susjedna Bjelovarsko-bilogorska županija bila na razini izdvajanja od 18,24 kuna per capita.  

Što se tiče proračunskog udjela izdvojenih sredstava za subvencije poduzetnicima, Koprivničko-križevačka županija se smjestila na drugo mjesto s 0,79 posto udjela u županijskom proračunu dok je za potpore poduzetnicima  najviše izdvojeno u proračunu Splitsko-dalmatinska županije s udjelom od 1,03 posto.

Kao što je ranije rečeno, analiza pokazuje da je Koprivničko-križevačka županija tijekom 2022. godine u postotku zabilježila i najveći porast izdvojenih sredstava za potpore poduzetnicima od čak 500 posto u odnosu na sredstva koja su bila dostupna u 2021. godini. Primjera radi, iza naše županije slijede Ličko-senjska i Vukovarsko-srijemska županija  s rastom potpora za 100 posto te susjedna Varaždinska županija u kojoj su sredstva za potpore bila povećana za 73 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Analiza pokazuje kako je tijekom 2022. godine u hrvatskim županijama stvorena nešto bolja gospodarska klima za ulagače te za pokretanje poslova, a tome uvelike pomažu potpore koje županije osiguravaju u svojim proračunima. Kako bi poduzetnicima i svima onima koji ulaze u tržišnu utakmicu olakšala poslovne aktivnosti, Koprivničko-križevačka županija će i ove godine kroz programe potpora male vrijednosti putem javnih poziva dodjeljivati  potpore /subvencije za kratkoročne i dugoročne kredite, ulaganja u osnovna sredstva poduzetnika,“ start up“ potpore za poduzetnike početnike te potpore za marketing i promocijske aktivnosti poduzetnika.

Izvor: KKŽ, župan.hr

Služba ureda župana

Pročitano 518 puta