19.01.2024.

Vlada RH pružila punu podršku Razvojnom sporazumu za Sjever Hrvatske

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

20240119 132408


U Koprivnici je danas održan sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministara sa županima pet sjeverozapadnih županija koji su uključeni u Razvojni sporazumu za Sjever Hrvatske, strateški dokument s ključnim kapitalnim projektima vrijednima preko dvije milijarde eura koji će se u narednom razdoblju realizirati u Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Bjelovarskoj županiji.

Sastanak je održan nakon svečanosti dodjele Odluka o financiranju projekata koji su prijavljeni na NPOO, a među kojima je i projekt rekonstrukcije dvorca Inkey za koji je Koprivničko-križevačka županija dobila 10 milijuna eura nepovratnih sredstava.

VRH 6715 01

Predsjednik Vlade uvodno je zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji na domaćinstvu sastanka te istaknuo kako sjever Hrvatske ima punu podršku Vlade RH čemu svjedoče brojni projekti u pet županija koji su realizirani u posljednjih nekoliko godina. Ovaj koncept suradnje, kazao je Plenković, inspiriran je vrlo dobrim iskustvom iz Slavonije i Baranje te je dodao kako je uvjeren da će pet županija ovim putem još uspješnije unaprijediti razvojne prioritete koji su definirani u ranijim susretima.

IMG 9848

Malo je tko svjestan koliko se investicija trenutno provodi na sjeveru Hrvatske. Između ostaloga, krenuli su radovi na brzoj cesti od Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom, a i preostala 24 kilometra do Koprivnice će također biti realizirana. Mi smo u desetljeću u kojem će se riješiti brza cesta od Farkaševca do Bjelovara i Virovitice prema mađarskoj granici, kao i ova Križevci – Kloštar Vojakovački – Koprivnica i želimo da ovaj prostor između Drave i Save bude u istom položaju kao i svi ostali koji imaju sreće da su već na glavnim prometnim pravcima u Hrvatskoj. Kompletnu cestovnu infrastrukturu u državi riješiti ćemo u idućih maksimalno devet godina“, poručio je predsjednik Plenković.

Uime domaćina  obratio se župan Darko Koren koji kazao da ovakvi sastanci doprinose učvršćivanju projektne suradnje države i pet županija sa sjevera Hrvatske te podsjetio kako je Koprivničko-križevačka županija na kojem se provode kapitalni infrastrukturni projekti od nacionalnog značaja vrijedni preko 700 milijuna eura – od izgradnja 2. kolosijeka pruge od Križevaca do mađarske granice vrijedne preko 400 mil. eura koja sjajno napreduje, aglomeracija u sva tri grada županije vrijedne preko 160 milijuna eura, očekuje se početak radova na projektu RCGO Piškornica vrijednom 117 milijuna eura pa do radova na brzoj cesti Križevci – Kloštar Vojakovački.

IMG 9822

„Nadamo se da će se dionica završiti u predviđenom roku te da će se projekt brze ceste sukladno najavama po završetku dionice do Kloštra Vojakovačkog odmah nastaviti prema Koprivnici. Idejno rješenje i studija utjecaja na okoliš su prihvaćeni, a izrađeni su i geotehnički istražni radovi za idejne projekte na toj dionici. Ovom kraju, u kojem su smješteni važni gospodarski subjekti od nacionalnog značaja, to je iznimno potrebno, stoga apeliram na sve ključne dionike da maksimalno ulože napore i ubrzaju procese kako bi središte županije bilo konačno adekvatno povezano s ostatkom Hrvatske“, istaknuo je župan.

Županija je u posljednjih nekoliko godina izgradila i Centar kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu, pet školskih sportskih dvorana te energetski obnovila bolnicu i izgradila nove Dnevne bolnice, a sve to, kazao je župan, pokazuje kontinuitet ulaganja i nastojanje da se stanovnicima stvore bolji uvjeti za život.

U tom pogledu Županija ima velika očekivanja od Razvojnog sporazuma za Sjever Hrvatske, koji što se tiče naše županije, sadrži strateške projekte vrijedne preko 413 milijuna eura.

20240119 145930

„Drago nam je što smo danas imali prilike primiti Odluku o dodjeli bespovratnih 10 milijuna eura  sredstava za projekt rekonstrukcije dvorca Inkey.  Odluka i vizija Županije da pokrene priču oko dvorca kako bi spriječila daljnju devastaciju, revitalizirala ga i sačuvala za buduće naraštaje pokazala se apsolutno ispravnom.  Današnja Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava ogroman je vjetar u leđa koji će pomoći ne samo u zaštiti kulturnog dobra već i razvoju turističke ponude na našem području“, istaknuo je župan.

IMG 9917

 Dodajmo kako Sporazum uključuje i projekte izgradnje nove zgrade Srednje škole Koprivnica, Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, termalne toplice u Kloštru Podravskom te terminal za intermodalni transport u Križevcima.   

Župan je podsjetio kako je na području županije su u posljednjih pet godina na ovim prostorima europskim sredstvima realizirani projekti vrijedni 470 milijuna eura pri čemu je zahvalio PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji na velikom angažmanu i pomoći koju pružaju u pripremi projektno-tehničke dokumentacije.  Na kraju izlaganja je uputio zahvalu Vladi na tome što su u Proračun uvršteni projekti izgradnje Učeničkog doma i Studentskog doma.

IMG 9834

Razvojni sporazum za sjever Hrvatske u značajnoj mjeri podići razvoj i konkurentnost, ali i kvalitetu života stanovnika na ovom području. Vjerujem da svi dijelimo isti cilj, a to je ravnomjerni regionalni razvoj te aktivna suradnja između naših županija“, zaključio je župan.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić koji je obrazložio značenje ITU mehanizma i utjecaj koji će dobivena sredstva imati za razvoj Koprivnice i okolne općine.

IMG 9876

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila su izlaganja ministara pa je tako o mogućnostima ulaganja u sjever Hrvatske  te o  projektima od strateškog značaja u okviru prekogranične suradnje izvijestio ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, dok je ministrica poljoprivrede Marija Vučković predstavila dosadašnja ulaganja u sjever Hrvatske korištenjem poljoprivrednih fondova te o mogućnostima financiranja projekata iz strateškog plana ZPP-a. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan se osvrnuo na ulaganja u sjever Hrvatske s naglaskom na projekte zaštite prirode, a ministar zdravstva Vili Beroš  je govorio o ulaganjima iz područja zdravstva.

IMG 9948

Nakon izlaganja sudionici sastanka su sudjelovali u objedinjenoj raspravi u kojoj su resornim ministrima istaknute konkretne problematike i projektni prijedlozi na područjima pet županija sjevera Hrvatske.

20240119 155937

Današnjem sastanku uz predsjednika Vlade, ministre, državne tajnike  te  uz župane Darka Korena,  Marka Marušića, Anđelka Stričaka, Matiju Posavca i Željka Kolara prisustvovali i saborski zastupnik Darko Sobota kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić,  zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, križevački gradonačelnik Mario Rajn, ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije Melita Birčić te saborski zastupnici, gradonačelnici, ravnateljice i ravnatelji regionalnih razvojnih agencija s područja pet sjevernih županija.

IMG 9938

Pročitano 814 puta