15.02.2024.

Županija nastavlja s financiranjem djelatnosti HGSS Stanice Koprivnica

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

 IMG 0501


Župan Darko Koren i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Koprivnica Dejan Bojovski danas su u prostorijama Županijske uprave potpisali Sporazum o financiranju redovne djelatnosti HGSS Stanice Koprivnica. Vrijednost ugovora je 15 tisuća eura, što je povećanje za dvije tisuće eura u odnosu na prošlu godinu.

Župan Koren zahvalio je predstavnicima HGSS-a na odličnoj suradnji i velikom profesionalizmu koji članovi HGSS-a pokazuju prilikom intervencija te dodao kako će Županija i dalje podržavati rad službe kao i svih ovih godina u kojima financijska potpora raste.    

„Djelatnost HGSS-a redovito financiramo od 2013. godine i od tada do danas smo izdvojili 75.000 eura za nabavu opreme, edukacije i ostale redovne troškove. Nastojimo pomoći koliko možemo, a mogu najaviti kako ćemo preraspodjelom sredstava unutar sustava ovu pomoć i dodatno pojačati. Služba koju obavljate temelji se na volonterima i ljubavi prema profesiji, to uistinu treba valorizirati. Drago nam je da i neke jedinice lokalne samouprave na čijim područjima pojačano djelujete također doprinose u osiguranju sredstava za vaš rad“, uvodno je istaknuo župan.

IMG 0461

Dodao je kako je HGSS spreman odgovoriti na najteže zadatke te da odlično surađuje sa ostalim sastavnicama civilne zaštite KKŽ na županijskoj razini, pri čemu se članovi dokazali najvišu razinu operativnog djelovanja u kompleksnim situacijama, posebno u vrijeme pandemije koronavirus, potresa i nedavnih velikih poplava koje su pogodile županiju.

„Županija veliku pažnju posvećuje sustavu zaštite i spašavanja, u Proračunu je osigurano za cjelokupan sustav zaštite i spašavanja 484.890 tisuća eura u što je uz unaprjeđenje vatrogastva te financiranje Stožera CZ KKŽ uračunata i izrada projektno tehničke dokumentacije za budući Centar zaštite i spašavanja KKŽ koji je dio Sporazuma Sjever i čime će županijski sustav civilne zaštite biti dodatno ojačan“, pojasnio je župan te zahvalio svim članovima HGSS-a na požrtvovnosti i predanosti u očuvanju sigurnosti i zdravlja stanovnika županije.

IMG 0454

Zahvalu je uputio i zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić koji je kazao kako županijski sustav civilne zaštite dobro funkcionira, a ulaganjem u opremu i ljudske kapacitete Županija svake godine sustav još više unaprjeđuje.

„Zajedno smo se našli u brojnim zahtjevnim situacijama u kojima ste pokazali kako se na vas može itekako računati. Drago nam je što između svih žurnih službi postoji dobra komunikacija i što se izvrsno nadopunjujete. Prostor smo u kojem se zbog prirodnih ljepota, posebno Drave i Kalnika sve više turistički otvaramo prema posjetiteljima, a to znači i povećanu potrebu za opreznošću i budnošću službi. Siguran sam da ćete i dalje uspješno odgovarati na sve zahtjevne zadaće pred vama “, kazao je  Ljubić.  

IMG 0472

Pročelnik Bojovski zahvalio je Županiji i Županijskom Stožeru CZ na suradnji i neophodnim sredstvima bez kojih bi rad Stanice Koprivnica bio nemoguć.

IMG 0479

„Bez podrške Koprivničko-križevačke županije koju imamo od samih početaka ne bismo postojali niti bi se razvijali. Trenutno brojimo 36 članova različitih specijalnosti, a svatko od njih ima svoju ulogu i vrijednu funkciju. Kontinuirano radimo na svim poljima, trudimo se sve pokrivati s obzirom na to da smo volonteri i da smo svi negdje zaposleni te ne dobivamo naknadu za sve što radimo. Akcije su sve kompleksnije, a i turista je sve više na našem području pa tako primjerice u prošloj godini bilježimo 17 spašavanja, od čega je 11 bilo potražnih akcija. Spremni smo za sve situacije i nastojimo se dodatno educirati kako bi bili još bolji i na usluzi našim sugrađanima “, kazao je Bojovski te još jednom zahvalio na suradnji.

IMG 0492

Nakon prigodnih govora potpisan je Sporazum, a svečanosti su prisustvovali i pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc te voditelji ispostava HGSS-a u Đurđevcu i Križevcima Bojan Špoljar i Tomislav Leskovar.

Služba ureda župana

Pročitano 247 puta