21.02.2024.

Vatrogasnoj zajednici KKŽ za financiranje djelatnosti dodijeljeno 180.590 eura

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

IMG 0869


Župan Darko Koren i predsjednik Vatrogasne zajednice KKŽ Darko Palaš danas su u prostorijama Županijske uprave potpisali Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za financiranje djelatnosti Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije vrijedan 180.590,00 eura. U odnosu na prošlu godinu, sredstva su povećana za 32 tisuće eura, a njima će se uz osnovnu djelatnost Zajednice financirati nabava potrebne vatrogasne opreme te vozila.

Kako je istaknuo župan Koren, Županija u kontinuitetu prati djelatnost i potrebe Vatrogasne zajednice KKŽ, a u proteklih pet godina ukupno je izdvojeno preko 712 tisuća eura.

IMG 0880

S ponosom možemo reći kako županijski sustav civilne zaštite  dobro funkcionira, a mi ulaganjem u opremu i ljudske kapacitete nastojimo održavati i svake godine taj sustav još više unaprijediti. Vatrogastvo je jedna od temeljnih sastavnica sustava koja se dokazala na najvišoj operativnoj i kvalitativnoj razini,  kako i priliči jednoj od najvatrogasnijih županija u državi“, naglasio je župan te posebno zahvalio na intervencijama tijekom poplava prošle godine koje su pogodile dio naše županije.

Vaš angažman i brojnost su pokazali kako se imamo na koga osloniti, u kratkom vremenu se okupio velik broj dobrovoljnih vatrogasaca koji su zajedno s ostalim žurnim službama bili danonoćno na terenu. Hvala vam na požrtvovnosti i profesionalnosti, Županija će nastaviti s ulaganjima u edukaciju i opremu kako bi standard i uvjeti rada vatrogasaca bili na najvišem nivou“, poručio je župan.

IMG 0849

Zamjenik župana i načelnik Stožera CZ KKŽ Ratimir Ljubić se priključio čestitkama te istaknuo važnost sinergije svih sastavnica sustava. „Drago nam je što odlično surađujete i kontinuirano pokazujete spremnost u obavljanju svih zadataka koji su pred vama. Uz operativne zadaće, pohvalno je što ulažete i u vlastitu edukaciju i usavršavanje, ali i edukaciju stanovništva čime preventivno djelujete“, naglasio je Ljubić.

Uime svih vatrogaskinja i vatrogasaca s područja Koprivničko-križevačke županije zahvalu na podršci uputio je predsjednik Vatrogasne zajednice KKŽ Darko Palaš. „Hvala Županiji koja nas prati u svim našim potrebama i bez čije podrške ne bi mogli ovako kvalitetno funkcionirati. Podrška se uz materijalne stavke pokazala i tijekom prošlogodišnjih poplava u kojima su Županija i Županijski Stožer pružili punu potporu u svim segmentima, pet dana smo zajedno proveli na terenu i osjetilo se to zajedništvo, humanost i potreba da se pomogne svima u potrebi“, poručio je Palaš te dodao kako Zajednica u narednim mjesecima planira aktivnosti među kojima su i tehnički zbor sustava civilne zaštite i velika vatrogasna vježba u Koprivnici te prijem za žene u vatrogastvu koji će se održati u Svetom Petru Orehovcu.

IMG 0856

Zapovjednik Zvonimir Habijan je također uputio zahvalu Županijskoj upravi te dodao kako je kroz proteklu godinu na našem području zabilježeno 626 različitih intervencija pri čemu treba istaknuti da u odnosu na 2022. godinu u kojem je bilo 128 požara otvorenog tipa, tijekom prošle godine zabilježeno 52 požara. Osvrnuo se i na prošlogodišnje poplave na kojima je bilo angažirano 1800 pripadnika DVD-ova čime se pokazala snaga sustava .

„U planu je i nabava novih 11 vozila kroz programe Vatrogasne zajednice RH i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koja bi trebala stići u idućih godinu do dvije dana. Naša je Županijska zajednica prepoznata i na nacionalnoj razini, uvijek smo na dispoziciji i na zahtjevnim događajima nas se, uz Zagrebačku i Karlovačku županiju, uvijek zove među prvima“, istaknuo je Habijan.

Župan je uz zahvalu na kraju dodao kako će sustav civilne zaštite biti i dodatno osnažen kroz projekt Centra zaštite i spašavanja, uključen i u Razvojni sporazum Sjever, a za koji je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije.    

IMG 0872

Današnjem susretu prisustvovali su i zamjenici predsjednika VŽ KKŽ Alen Škudar i Miroslav Petračija, županijski pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec te referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc. Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik Palaš i zapovjednik Habijan uručili su i zahvalnice VZ KKŽ za sudjelovanje u obrani od poplava na području Koprivničko-križevačke županije u 2023. godini.

Služba ureda župana   

Pročitano 380 puta