28.02.2024.

Danas se obilježava Dan ružičastih majica

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 3017


Dan ružičastih majica, poznat i kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obilježava se s ciljem podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja i promicanja kulture nenasilja i tolerancije među mladima posljednje srijede u veljači.

Ideja za Dan ružičastih majica nastala je u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u tamnošnjoj školi. Naime, učenik je na nastavu obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci, koja je oboljela od raka dojke, te je zbog toga bio je izvrgnut izrugivanju i nasilju. Slijedeći dan mnogi su učenici došli u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.

Na području županije djeluje niz provoditelja preventivnih programa, dok sama Županija ima ulogu koordinatora i poveznice između različitih dionika, s naglaskom na važnosti međuresorne suradnje u pristupu ovom problemu. Podsjećamo kako je županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova iniciralo i organiziralo prvu akciju povodom Dana ružičastih majica 2014. godine u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac, a kasnije se kampanja nastavila provoditi i u drugim školama.

Pozivamo sve učenice i učenike da svojim ponašanjem aktivno doprinesu borbi protiv vršnjačkog nasilja i svoje škole učine mjestom na kojemu se svi osjećaju ugodno i sigurno!

Služba ureda župana

Pročitano 457 puta