04.03.2024.

Županijsku upravu posjetio veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Međunarodna suradnja i EU fondovi

Posjet veleposlanika NJ.E. Mladena Andrlića 3


Koprivničko-križevačku županiju jučer je posjetio veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj NJ.E. Mladen Andrlić. Veleposlanika i diplomatsku savjetnicu Marinu Sikoru u Županijskoj upravi je primio župan Darko Koren, a radnom sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec te pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev.

Posjet veleposlanika NJ.E. Mladena Andrlića 9

Župan Koren je veleposlaniku Andrliću zahvalio na svemu što čini po pitanju jačanja pozicije hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj te bilateralnih odnosa između dvije prijateljske države. Istaknuo je odličnu suradnju koju Županija ima sa Veleposlanstvom u Mađarskoj i konzulatima te susjednim mađarskim općinama i regionalnim upravama koja su potvrđena i sporazumima o suradnji s Gradom Nagykanizsom te sporazumima između Županijske Razvojne agencije PORA-e i Obrtničke komore KKŽ s razvojnim i obrtničkim komorama s mađarske strane. Nakon ulaska Hrvatske u šengenski pogranični prostori dvije susjedne zemlje postali su još povezanije te se otvara još veća mogućnost za buduće zajedničke projekte i povezivanje na gospodarskom, turističkom i kulturnom planu, naglasio je župan.

Posjet veleposlanika NJ.E. Mladena Andrlića 4

Veleposlanik Andrlić je zahvalio na prijemu te iskazao zadovoljstvo na odličnoj suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom tijekom sedam godina mandata koliko obnaša diplomatsku dužnost izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika u Budimpešti. Veleposlanik je potom predstavio projekt „A Touch of Croatia“  koji će Veleposlanstvo u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom organizirati u sjedištu Predstavništva Europske komisije u Mađarskoj u Budimpešti potkraj lipnja ove godine. Riječ je o projektu u kojem će se veleposlanicima i predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranih u Mađarskoj, čelnicima mađarskih tijela i Hrvata u Mađarskoj predstaviti kulturna, turistička i gastronomska ponuda  Koprivničko-križevačke županije koja će biti predstavnica hrvatskih županija, dok će općine predstavljati Općina Vir, a gradove Grad Zadar.

Posjet veleposlanika NJ.E. Mladena Andrlića 6

Kako je naglasio župan Koren, Županija će s velikim zadovoljstvom prihvatiti ovaj poziv kojim se na najbolji način promovira Republika Hrvatska i Koprivničko-križevačka županija. Županija će tim povodom i restaurirati prepoznatljivu veliku pisanicu oslikanu u maniri naivne umjetnosti koja je u sklopu projekta „Pisanica od srca“ 2009.godine darovana Veleposlanstvu u Budimpešti.      

Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koji se provode u okviru međusobne suradnje dviju država, od zajedničkih europskih projekata između kojih valja istaknuti projekt izgradnje ceste Zakany-Gotalovo u sklopu Interreg VI-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2021.-2027., a koji bi trebao još više gospodarski i turistički povezati susjedna hrvatska i mađarska područja te skratiti dužinu putovanja.

Posjet veleposlanika NJ.E. Mladena Andrlića 10

Služba ureda župana        

Pročitano 861 puta