21.03.2024.

Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije u radnom posjetu Općini Centar

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Međunarodna suradnja i EU fondovi

Radni posjet Općini Centar 12


Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije predvođeno županom Darkom Korenom boravilo je u radnom posjetu Općini Centar, administrativnom i upravnom središtu te najvećoj od ukupno deset općina koje tvore Grad Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije.

Radni posjet održan je na inicijativu NJ. E. veleposlanice Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj nakon prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o suradnji u institucionalnoj, gospodarskoj i kulturnoj djelatnosti između Koprivničko-križevačke županije i Općine Centar iz Republike Sjeverne Makedonije koji su potpisali župan Koren i gradonačelnik Općine Centar Goran Gerasimovski.

Radni posjet Općini Centar 10

Posjet je započeo radnim sastankom u prostorima Općine Centar gdje je raspravljano o temama iz područja energetike, decentralizacije i korištenja europskih sredstava. Župan Koren je zahvalio gradonačelniku Gerasimovskom i veleposlanici Tiganj na gostoprimstvu te naglasio kako je Sporazum o suradnji uspostavio i ojačao bilateralne odnose Županije i Općine Centar te postavio dobre temelje u podršci procesu približavanja Republike Sjeverne Makedonije europskim integracijama.

Radni posjet Općini Centar 3

„Odnosi dviju zemalja na visokoj su razini, ali istodobno moramo ojačati i odnose između regionalnih i lokalnih samouprava. Drago nam je što s vama možemo podijeliti naša europska iskustva u korištenju sredstava za brojne projekte koje smo realizirali, posebno u području izgradnje infrastrukture i zelene energetske tranzicije u čemu naša Razvojna agencija PORA ima velikih iskustava. Vjerujem da će suradnja i po drugim pitanjima biti na visokoj razini, posebno kroz kulturu i obrazovanje te gospodarstvo jer ovo je prostor u kojem tradicionalno djeluju hrvatske tvrtke poput Podravke i Belupa koje su itekako prepoznatljive“, istaknuo je župan.

Radni posjet Općini Centar 7

Gradonačelnik Gerasimovski je zahvalio na razmjeni iskustava i dobre prakse naglasivši kao su Koprivničko-križevačka županija i Hrvatska već više od desetljeća u Europskoj uniji te su putokaz i uzor za daljnji razvoj Općine Centar i Makedonije. Na sastanku su razmijenjeni i prigodni pokloni pa je tako župan gradonačelniku poklonio umjetničko djelo, ulje na staklu slikara naive Josipa Gregurića te fotomonografiju Koprivničko-križevačke županije.  


IMG 20240320 WA0014

Nakon sastanka u Općini Centar, organiziran je posjet osnovnim školama „Kole Nedelkovski“i „Kiro Gligorov i novootvorenom vrtiću „Prolet“ gdje su predstavljene aktivnosti vezane za energetsku politiku i realizaciju projekata postavljanja fotonaponskih elektrana.

IMG 20240320 WA0024

Posjet je nastavljen u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Skopju gdje je župan veleposlanici u znak zahvalnosti uručio fotomonografiju, nakon čega je organiziran i posjet predstavništvu tvrtke Podravka u kojem su predstavljeni gospodarski rezultati na makedonskom tržištu te naglašena važnost povezivanja hrvatske i makedonske poslovne zajednice u cilju postizanja što više razine gospodarske suradnje između dviju zemalja.

IMG 20240320 WA0023

Domaćini u predstavništvu Podravke, u kojem je zaposleno 46 djelatnika, bili su direktor Ivica Saralievski i direktor tvrtke Belupo ujedno i predsjednik Hrvatskog poslovnog kluba Dragan Gjorgjievski. Predstavili su poslovanje tvrtki koje su u odnosu na ostale hrvatske tvrtke u Makedoniji trenutno najveći izvoznici s oko 25-26 milijuna eura izvoza roba. Kako su naglasili, cilj je još više povećati vidljivost hrvatskog gospodarstva u Makedoniji, naročito kroz aktivnosti hrvatskog Poslovnog kluba te umrežavanje hrvatskih tvrtki u Makedoniji. Podravka je značajno prepoznatljiva sa svojim proizvodima te je u kvaliteti bez konkurencije, naglašeno je na sastanku, a tom prilikom je upućena i zahvala  veleposlanici Tiganj na podršci diplomacije u razvoju hrvatskog  gospodarstva u Makedoniji.

WhatsApp Slika 2024 03 21 u 17.38.24 06bffa8f

U radnom posjetu Općini Centar uz župana Korena, boravili su i pročelnici Darko Masnec i Melita Ivančić te predstavnica PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ Senada Ranilović. Dodajmo na kraju kako je do sada ostvareno desetak suradnji između jedinica lokalne i regionalne samouprave  dviju zemalja, a spomenutim Sporazumom će se poticati projekti iz interesnih područja obiju strana.

Izvor fotografija: KKŽ; Općina Centar

Služba ureda župana

Pročitano 559 puta