14.05.2024.

Predstavljen bogat program 9. Virovske prkačijade

Objavljeno u kategorijama: Novosti

Konferencija za medije 10


Općina Virje od 17. do 19. svibnja će ponovno biti najslađe mjesto u Hrvatskoj jer pred nama je 9. Virovska prkačijada, jedna od najznačajnijih turističkih i gastronomskih manifestacija na području Koprivničko-križevačke županije. Tim povodom je danas u Županijskoj upravi održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen bogat program koji se proteže kroz tri dana, a sastoji se od stručnih predavanja i radionica, sajma tradicionalnih proizvoda i obrta, natjecanja učenika osnovnih škola i vrtića, natjecanja članica udruga žena iz Podravine i drugih krajeva u pripremi originalnih prkača – izvornih tradicionalnih sitnih kolača koji su se nekoć pripremali tijekom proslava i blagdana.

Prkači konferencija za medije 4

Predsjednik Stručno – organizacijskog povjerenstva 9. Virovske prkačijade Dražen Đurišević predstavio je PROGRAM i zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji i pokroviteljstvu manifestacije koja svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

Konferencija za medije 1

„Postigli smo značajnu prepoznatljivost na razini cijele države, a veliku pozornost posvećujemo i našim najmlađima u vrtićima i školama kako bi tradiciju spravljanja prkača prenijeli na nove generacije. Pripremili smo iznimno bogat program u kojem će svatko pronaći nešto za sebe i uvjeren sam da će svi uživati u slasticama i delicijama koje se pripremaju“, kazao je Đurišević.   

Da za Prkačijadu vlada velik interes potvrdio je i inicijator manifestacije Stjepan Odobašić.

Konferencija za medije 4

„Ovo je velik i značajan projekt koji mnogo znači za turizam ovog kraja, a turističke zajednice bilježe sve bolje rezultate jer slastice privlače brojne posjetitelje. Još je mnogo gastronomskih delicija u ovom podneblju koje bi valjalo zaštiti i možda na taj način dodatno iskoristiti potencijal koji imamo, proputovao sam preko 80 zemalja svijeta i mi uistinu imamo što pokazati u gastro segmentu“, napomenuo je Odobašić.

Ispred Općine Virje kao glavnog organizatora obratila se pročelnica Kristina Filipović ta zahvalila Županiji i partnerima na velikoj potpori od samih početaka.

Konferencija za medije 6

„Ovako nešto je vrlo zahtjevno organizirati, kako kadrovski tako i financijski no zahvaljujući velikoj podršci koju dobivamo od naših partnera i pokrovitelja uspijevamo svake godine napraviti iskorak. Očekujemo velik broj posjetitelja, program je vrlo raznolik i sigurna sam da će svi koji tijekom vikenda posjete Virje uživati“, istaknula je pročelnica Filipović.

Na organizaciji manifestacije radi se cijele godine, dodao je direktor TZ područja Središnja Podravina Nikola Cik, a značaj je prepoznat i na stručnoj razini.

Konferencija za medije 7

„Prkačijada je ponosni dobitnik nagrade Suncokret ruralnog turizma, a nedavno je dobila i turističku nagradu Simply the best za kvalitetu i inovativnost što potvrđuje velik doprinos u očuvanju lokalne gastronomske baštine i tradicije. Ove nas godine očekuje puno lijepih stvari i neke novosti koje će sigurno izazvati pažnju posjetitelja. Hvala svima koji su uključeni, našoj Županiji i krovnoj Županijskoj Turističkoj zajednici koja nas prati organizacijski i financijski“, poručio je direktor Cik.

Ove će godine na natjecanju članica udruga žena iz Podravine i drugih krajeva u pripremi originalnih prkača sudjelovati predstavnice iz čak 29 udruga, istaknula je predsjednica Udruge žena Virje Jasna Šignjar.

Konferencija za medije 9

„Veseli nas tako velik odaziv, članice su se same javljale i prijavljivale svoje udruge za natjecanje. Njihove slastice će se moći kušati te uz novčanu donaciju ponijeti kući, kolača će biti dovoljno i svi ste pozvani u Virje“, kazala je Šignjar.

Na kraju konferencije poziv svima da posjete manifestaciju uputio je i župan Darko Koren koji je istaknuo da su zahvaljujući Prkačijadi Virje i Županija su postali vidljiviji na međunarodnoj gastronomskoj karti.  

Konferencija za medije 8

Siguran sam da će i ove godine Prkačijada iznova okupiti velik broj posjetitelja, a u bogatom programu uz brojne udruge i međunarodne uvažene goste, na važnom mjestu su nam i vrtićarci i školarci koji će u petak svojim kreacijama pokazati umijeće u spremanju starinskih kolača. U pripremu manifestacije koju podržavamo od prvog dana je uloženo puno truda  i ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje koje imamo s Općinom Virje. Pozivam sve da ovog vikenda posjete Prkačijadu i uvjere se u turistički značaj manifestacije  te zbog čega su starinske slastice toliko omiljene u svim generacijama“, istaknuo je župan Koren.

Prkači konferencija za medije 1

Današnjoj konferenciji za medije su prisustvovale i pročelnica Melita Ivančić te pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev. Dodajmo kako je glavni organizator manifestacije Općina Virje, suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje, a pokrovitelji su Ministarstvo turizma i sporta, Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica KKŽ, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica te tvrtke Podravka i Dergez.

Pozivamo Vas da popratite sve aktivnosti 9. Virovske prkačijade koja ćekroz tri dana posjetiteljima približiti slastičarsku i gastronomsku čaroliju Podravine i svijeta!

Služba ureda župana

Pročitano 724 puta