02.06.2024.

Održan veličanstveni Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Festival zena2024kkz (6) nasloovna


U Kloštru Podravskom je održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge žena iz ruralnih područja sa suorganizatorom i domaćinom Općinom Kloštar Podravski, a pod pokroviteljstvom Koprivničko – križevačke županije i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Festival je uveličao proslavu Dana Općine Kloštar Podravski. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji u školsko-sportskoj dvorani osnovne škole, uz mnoštvo posjetitelja, predstavilo se 13 žena iz svih krajeva županije. Na svojim štandovima prezentirale su različitost života u ruralnim područjima, što je i cilj ovog festivala. Uz puno mašte svaka je prikazala svoju priču, kojom su pokazale svoj rad, od primarnog zanimanja kroz svakodnevni mar, različite hobije i umjetničke izričaje, do društvenog angažmana i očuvanja tradicije.

Festival zena2024kkz 1

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i organizatorica Festivala Verica Rupčić je zahvalila sudionicama na svemu što rade i tako doprinose kvaliteti života u našoj županiji. Svojim nastupom su pokazale svestranost i kreativnost uz očuvanje tradicije i kulturne baštine Podravine i Prigorja. Zahvalila je na prepoznavanju prilike za osobnu prezentaciju i porukama koje šalju svojim sudjelovanjem. Time se ostvaruje cilj prikaza sadržajnog života žena u ruralnom području uz sve njihove posebnosti i kroz sudjelovanje u svim aspektima društvenog života, kao i umrežavanja žena.

Festival zena2024kkz 9

Pozdrave je uputio domaćin, načelnik Općine Kloštar Siniša Pavlović uz zahvale organizatorima i sudionicama s naglaskom na važnost Festivala i dužnu pažnju ženama, koje predstavljaju sve ono čime se bave, svoje obitelji i svoj kraj uz sve što čini njihov život uz naglasak na očuvanje kulturne baštine. Uz zadovoljstvo što je Kloštar dobio priliku da bude domaćin Festivalu, koji je uveličao Dan Općine, naglasio je kako ova manifestacija na poseban način predstavlja našu Županiju i našu tradiciju. Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak je srdačno pozdravila sudionice i sve prisutne te naglasila važnost Festivala za promociju žena i vrednovanje njihovog rada, svestranosti, kreativnosti i preokupacija. Uz pohvale za prekrasno uređene štandove i njihovu pojedinačnu prezentaciju izrazila je želju da se ovaj jedinstveni Festival nastavi jer ostvaruje cilj umrežavanja i jačanja položaja žena. Saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota je zahvalio sudionicama na prezentaciji svega što njihove živote čini sadržajnima, a to je vidljivo na brižno uređenim štandovima, kao i na osobnoj prezentaciji uz životne priče, koje prati video. Na taj način doprinose društvenoj zajednici i na poseban način promoviraju županiju. Župan Darko Koren je izrazio zadovoljstvo održavanjem Festivala uz zahvalu svim sudionicama na njihovom trudu i prezentaciji te zahvalu organizatorici Verici Rupčić, koja kroz 13 godina ulaže veliki trud u organizaciju Festivala. Istaknuo je kako će se Festival nastaviti i slijedeću godinu jer je vidljivo da je jako dobro prihvaćen i da je u kontinuitetu prisutan veliki interes žena, ali i posjetitelja te je i otvorio Festival.

Festival zena2024kkz (10)

Posjetitelji su imali priliku uživati u kreativnosti i raznolikosti, ali i kušati sve pripremljeno. Festival nema natjecateljski karakter, već promovira žene kroz prezentaciju u dva dijela. Uz štandove gdje izlažu svoje rukotvorine i tradicijsku baštinu te uz pojedinačnu prezentaciju sa životnom pričom, koju prati video zapis.  Bila je to prilika gdje su žene pokazale sve što im je važno i što čini njihov život kvalitetnim i sadržajnim, a samim tim i život njihovih obitelji pa i društvene zajednice u kojoj žive jer su mnoge nositeljice društvenog i kulturnog života u svojim sredinama.

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Melita Ivančić, Robert Čimin, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren i načelnik Siniša Pavlović uručili priznanja za sudjelovanje, poklone županije, općine i udruge, kao i cvijeće. Posebno iznenađenje su priredili domaćini za sve dosadašnje sudionice Festivala s područja Općine Kloštar te im uručili posebne zahvalnice i cvijeće.

Sudionice su  pored poklona trajne vrijednosti dobile i  unikatna priznanja za svoje posebnosti i to: Sanela Brgles  za  izuzetnu svestranost u svim segmentima života te za kreativnost u raznovrsnom umjetničkom opusu; Marina Dvorski za umjetnički izričaj slikanja raznim tehnikama i motivima te  svestranost u svakodnevnom životu; Jasna Horvat za posvećenost obitelji uz podršku u raznim aktivnostima  te čuvanje obiteljske tradicije u gospodarstvu; Marija Igrić za  posebnu ljubav prema prirodi i vinogradarstvu te svestranost uz njegovanje tradicije u pripremi jela i slastica; Biserka Keljar za njegovanje tradicije, izvornog folklora i dramske umjetnosti te posebnu ljubav u pripremi jela i slastica; Katarina Kirinec za njegovanje tradicije i običaja sesvečkoga kraja te za svestranost u poslovima i u društvenom i vjerskom životu zajednice; Vesna Kišiček za posvećenost poslovima na gospodarstvu te inovativnost u izradi sira i mliječnih proizvoda; Biserka Kišivan za svestranost i različitost u poslovima  te za izuzetnu društvenu aktivnost uz veliki doprinos zajednici; Darija Lodeta za ljubav prema prirodi i cvijeću te kreativnu različitost uz očuvanje tradicije i poduzetnički duh; Gordana Lugomer za njegovanje međugenaracijskog uvažavanja i posvećenost obitelji te ustrajnost u raznovrsnim poslovima; Katica Matulec za ljubav prema cvijeću i uređenju okućnice te svestranost u izradi ručnih radova, posebice zlatoveza; Ruža Međimorec za izuzetnu društvenu svestranost i aktivnost u zajednici; za posvećenost višegeneracijskoj obitelji i sudjelovanje u poslovima na gospodarstvu te za posebnost u izradi zlatoveza; Snježana Savić za izrazitu društvenost i životni optimizam te posvećenost obitelji i raznolikost u poslovima.



Festival je imao i humanitarni karakter jer su tradicionalno sudjelovali članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama  „Latice“, koji su izložili svoje rukotvorine te prikupljali dobrovoljne priloge za rad svoje udruge.

U kulturno umjetničkom dijelu programa sudjelovali su: GS Gorbonuk, Folklorna udruga Kloštar Podravski i KUD Prugovac.

Sponzori Festivala su bili: Radnik, Bistra,  Hrvatske šume, TZ Područja Dravski peski, KTC, Mastering, Tiskara Brzi, Zlatarna Mirjana, Cvjećarnica i poklon galerija Dama i Terra keramika.

Medijski pokrovitelji: Varaždinska televizija, Podravski radio, Radio Drava, Pitomi radio, Prigorski radio, Drava.info, prigorski.hr, e-podravina i Glas Podravine.

Festival je uz mnoštvo posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske imao i posebne goste predvođene načelnikom Općine Novigrad Podravski Zdravkom Brljekom, kao domaćinom Susreta četiriju Novigrada te su s posebnim oduševljenjem Festivalu prisustvovali gosti iz Novigrada Istarskog, Novigrada na Dobri, Novigrada Dalmatinskog i Novigrada Podravskog.


Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić

Foto: PZRS KKŽ, KKŽ, Prigorski.hr i Đuro Grčić

Pročitano 363 puta