04.06.2024.

Nakon bujične poplave na području Rasinje u tijeku sanacija šteta

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

20240604 104403


Općinu Rasinja jučer je pogodilo snažno nevrijeme praćeno velikom količinom oborina koje su prouzročile bujične poplave u samom naselju i okolici. Dan nakon nezapamćene količine kiše od čak 36 litara po metru kvadratnom, koliko je palo u kratko vrijeme i koja je prouzročila veliku materijalnu štetu, krenula je sanacija dvorišta, kuća te raščišćavanje ulica koje su teško oštećene i prekrivene muljem. Na terenu su vatrogasci koji ispumpavaju vodu iz podruma te djelatnici Hrvatskih voda s teškom mehanizacijom koji uklanjaju šljunak i potrgan asfalt te nastoje što prije osposobiti prometnice.    

Područje koje najteže pogođeno danas su obišli zamjenik župana i načelnik Stožera Civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić, načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, zapovjednik Vatrogasne zajednice KKŽ Zvonimir Habijan, pročelnica Melita Ivančić nadležna za poslove civilne zaštite i vatrogastva te predstavnici Hrvatskih voda.      

20240604 111738 

Načelnik Kolman je kazao kako je uz raščišćavanje u tijeku i procjena šteta koja će po svemu sudeći biti prilično velika te će se po završetku prema Županiji uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode na području Općine. O visini štete, kaže, prerano je govoriti, no prometnice su teško oštećene, na dijelovima je nestao kompletni gornji asfaltni pokrov, a veliku štetu su pretrpjela i kućanstva koje su se našle na udaru bujice. Nažalost u nevremenu je zabilježen i smrtni slučaj, a točan uzrok smrti će biti poznat nakon provedene obdukcije.

20240604 114444

Načelnik Ljubić je uputio sućut obitelji stradale osobe te zahvalio svima koji su tijekom nevremena bili na raspolaganju i poduzeli velike napore kako bi se obranili mještani, kuće i pokretna imovina. Na području Rasinje je djelovalo preko 80 vatrogasaca iz pet dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Vatrogasne zajednice Rasinja i DVD Torčec, djelatnici Hrvatskih voda te preko stotinu mještana, a svi oni su velikim naporom, spriječili štetu još većih razmjera, naglasio je Ljubić te još jednom svima zahvalio na iznimnoj požrtvovnosti.  

20240604 103419 

Načelnik Ljubić je obišao i Osnovnu školu Andrije Palmovića u Rasinji koja srećom nije stradala za vrijeme nevremena zahvaljujući upojnom bunaru koji se nalazi u samoj blizini škole i koji je prihvatio ogromne količine vode koja se nakupljala.     

20240604 120750

Dodajmo kako je Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije izdao i posebne upute za ovakve slučajeve, a detalje možete pročitati OVDJE.      

Služba ureda župana

Pročitano 282 puta