06.06.2024.

Županijska Udruga orača održala edukativnu prezentaciju natjecateljskog oranja

20240606 101637


Udruga orača Koprivničko-križevačke županije danas je na parceli u industrijskog zoni Danica u Koprivnici održala stručno-edukativnu prezentaciju natjecateljskog oranja. Prezentacija je bila namijenjena  učenicima, studentima i svim zainteresiranim poljoprivrednicima s ciljem razvoja oračkih vještina i tehnika te poticanja na natjecanja u oranju u kojem orači s našeg područja postižu značajne uspjehe.

20240606 102027

Kako je istaknuo predsjednik Udruge Darko Novotny članovi od 2015. godine postiže zavidne rezultate u disciplini natjecateljskog oranja na državnoj i na svjetskoj razini,  a cilj ove prezentacije je potaknuti što više mladih i novih natjecatelja kako bi u budućnosti i dalje ostvarivali vrhunske rezultate. Zahvalio je Županiji na podršci koju pruža od samih početaka nastanka Udruge naglasivši kako bez financijske potpore i kupovine natjecateljskih plugova naši orači ne bi mogli sudjelovati na natjecanjima nit ostvarivati takve sjajne rezultate.

20240606 103427

Podršku su pružili i zamjenik župana Ratimir Ljubić te načelnik Općine Gola Stjepan Milinković koji su u prigodnim govorima čestitali Udruzi na promociji oranja te naglasili važnost očuvanja tradicije, hrvatskog sela, poljoprivrede, zdrave hrane i svega onoga što je vezano za ruralnu sredinu bez kojeg nema niti kvalitete života u urbano naseljenim područjima. O sjajnim uspjesima naših orača govorio je Siniša Hrgović trener Hrvatske reprezentacije orača i dopredsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, koji je poželio da se što više mladih uključi u natjecanja te da se pripreme za svjetsko prvenstvo u oranju koje će se održati 2026. godine u Hrvatskoj.  

20240606 101648

Nakon uvodnih govora učenicima Srednje gospodarske škole iz Križevaca i ostalim posjetiteljima prikazane su tehnike oranja, a vještine su pokazali višestruki prvaci u oranju Saša Višak, Zoran Radiček i Josip Martinović te Matija Konjačić učenik Srednje gospodarske škole Križevci koji se prošle godine na državnom prvenstvu u oranju natjecao kao najmlađi sudionik u kategoriji pluga ravnjaka.

20240606 102042

Služba ureda župana

Pročitano 250 puta