17.06.2024.

Održana Početna konferencija projekta Interpretacijski centar “Bolenov dravski put”

20240617 111634


U prostorijama Koprivničko-križevačke županije danas je održana početna konferencija projekta Interpretacijski centar “Bolenov dravski put”. Riječ je o projektu vrijednom 3.502.522,93 eura pri čemu su dobivena bespovratna sredstva u iznosu 2.883.340,52 eura. Nositelj projekta  koji bi trebao biti završen do 30. lipnja 2025. godine je Općina Gola, partneri su Koprivničko-križevačka županija i Javna ustanova Lučka uprava Osijek, a stručna pomoć u pripremi i provedbi projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ.

Projekt je predstavila voditeljica projekta i pročelnica JUO Općine Gola Darinka Kuzmić Salajpal koja je naglasila kako će se projektom u potpunosti obnoviti i opremiti stara zgrada župnog dvora u Goli s ciljem uspostave Interpretacijskog centra prirodne baštine te će se izgraditi riječna marina na rijeci Dravi koja će posjetiteljima omogućiti plovidbu rijekom Dravom.

20240617 110759

„Ovo je iznimno značajan projekt za Općinu Gola i Županiju kojim će se dodatno razviti turistička infrastruktura i povećati aktivnost Prekodravlja kao turističke destinacije“, naglasila je Kuzmić Salajpal.

Uime nositelja projekta obratio se Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, koji je kazao kako je sretan i uzbuđen što danas svjedoči ovom događaju.

IMG 9295

Drava nam znači život i svi ti projekti će sigurno držati život u našem kraju. Život se vratio u našu sredinu koja je posebna i specifična, malo je dislocirana ali ovaj projekt će doprinijeti našoj opstojnosti i u tom smislu zahvaljujem svima koji su pomogli da se realizira, posebno našoj Županiji i PORA-i bez koje se ne more kako to volim uvijek u žargonu istaknuti“, poručio je načelnik.

Predstavnik Javne ustanove Lučke uprave Osijek Marijan Glavaš rekao je kako će pristanište omogućiti 42 plovila, a od toga 35 priveznih mjesta za čamce i brodice kategorije 2 i 7 vezova za čamce i brodove kategorije 4 te kako će samom izgradnjom pristaništa posjetitelji Interpretacijskog centra će kao dodatni sadržaj imati mogućnost plovidbe rijekom Dravom i razgledavanje flore i faune.

IMG 9312

Ravnateljica PORA-e Regionalne razvoje agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić  naglasila je kako je cijelom timu PORA-e izuzetno drago što su ponovno dio jedne ovakve lijepe priče.

IMG 9316

„Ovo još jedan od projekata koji dokazuje kako se ovakvi projekti ne mogu raditi bez velikog tima stručnjaka uključenih kako u pripremu tako i provedbu. Partnerstvo i suradnja je jedna od formula kako se možemo uspješno kandidirati za ova sredstva, a onda ista ta sredstva donijeti na naše područje“, kazala je Birčić.

Župan Darko Koren kazao je kako načelnik Općine Gola i svi njegovi suradnici nastoje Općinu napraviti mjestom u kojoj ljudi žele ostati živjeti te da tome treba odati puno poštovanje.

IMG 9323

„Uspjeh svake Općine je i naš uspjeh. Prekodravlje obiluje prirodnim ljepotama, raznolikom florom i faunom, a ovakvi projekti značajno doprinose turističkoj i ekonomskoj vrijednosti tog kraja. Uz ovaj projekt uskoro krećemo i s projektom rekonstrukcije dvorca Inkey u Rasinji koji će oplemeniti kontinentalnu turističku ponudu. Taj projekt je vrijedan 12,8 milijuna eura od kojih je bespovratnih sredstava osigurano 10,1 milijun eura. Bespovratna sredstva koja smo osigurali na ova dva projekta ogroman su vjetar u leđa koji će pomoći ne samo u realizaciji projekta već i u daljnjem razvoju turističke ponude na našem području“, istaknuo je župan. 

Ispred Ministarstva turizma i sporta te u ime ministra Tončija Glavine  obratila se načelnica Sektora za strateško planiranje, digitalizaciju, programe i projekte EU Ivana Mesić  koja je pohvalila je cijeli tim koji sudjeluje na ovom projektu.

IMG 9333

„Velika je potreba za sredstvima za turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj. Naš strateški plan ide u smjeru kontinentalnog turizma tako da je dosta novaca tu i uloženo. Velika je stvar što ste dobili sredstva jer je samo pet posto projekata dobilo sufinanciranje. Ne znači da je ovo kraj već je ovo početak. To što ste dobili sredstva je samo jedan mali korak u onome što vas sve čeka. Drago mi je da imate jake partnere kako bi se projekt uspješno završio. Ministarstvo turizma i sporta je uvijek uz vas“, naglasila je načelnica Mesić.

20240617 113153

Današnjoj konferenciji su uz govornike nazočili i zamjenik župana Ratimir Ljubić,  voditeljica Odjela u Uredu za provjeru nabave Središnje Agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Mateja Lončar, predstavnice Lučke uprave Osijek Elvira Zohil i Ana Jurić, županijske pročelnice i pročelnici, predstavnici turističkih zajednica i turističkih agencija, suradnici na projektu te članovi Projektnog tima Interpretacijski centar Bolenov dravski put.

20240617 111628

next generation EU

„Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”

 

Služba ureda župana

Pročitano 343 puta