21.06.2024.

Uoči Dana antifašističke borbe položeni vijenci i zapaljene svijeće za žrtve Drugog svjetskog rata

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 9621


Uoči Dana antifašističke borbe, danas su u Koprivnici na Spomen području Danica, Gradskom groblju kod središnjeg križa i kod grobnice palih boraca, na Židovskom i Pravoslavnom groblju te na groblju u Jagnjedovcu položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve žrtve u Drugom svjetskom ratu te u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska formiran Prvi sisački partizanski odred.

Vijence i svijeće položile su zajedničke delegacije Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, delegacije Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Koprivnice, Židovske općine Koprivnica te Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije.

IMG 9565

U ime Grada i Županije zajedničke delegacije su činili župan Darko Koren, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i član Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Marijana Lokotar, gradski vijećnici Vesna Peršić Kovač i Timon Fabijanec , te predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Koprivnice Rade Prosenjak.

Okupljenima se na Spomen području Danica obratila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž koja je kazala kako su antifašisti u Drugom svjetskom ratu jasno rekli što je ispravno, a što nije.

IMG 9600

 „Današnjim polaganjem vijenaca želimo ponovno poslati poruku te ukazati na vrijednosti koje su ispravne. Uvijek počinjemo s Danice i uvijek nam je posebno ovo mjesto, mjesto pijeteta. Mjesto gdje smo bili prvi. Svakodnevnim aktivnostima, akcijama, javnim politikama i odlukama treba ukazati na ono što nije dobro“, poručila je zamjenica Ostriž.

 

Kod centralnog križa na gradskom groblju „Pri Svetom Duhu“ obratio se župan Darko Koren koji je istaknuo kako Hrvatsku promatra kao kuću u kojoj svi živimo i koju je potrebno do kraja urediti.

IMG 9646

„Temelji su postavljeni upravo u ono vrijeme koje danas obilježavamo, znamo koliko su zla donijeli totalitarni režimi, a jednom od njih smo svjedočili i u Domovinskom ratu u kojem smo većinski izgradili ono što danas baštinimo. Tim generacijama i pojedincima potrebno je odati priznanje i zahvalu te uvijek isticati kako je to bio početak gradnje buduće sretne kuće zvane Hrvatska“, kazao je župan Koren.

IMG 9748

Prigodnim su se riječima, u kojima su naglasili važnost spomena na antifašističku borbu i očuvanja vrijednosti za koje su se pripadnici antifašističkog pokreta zalagali, na ostalim lokacijama obratili predstavnici delegacija Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Koprivnice, Židovske općine Koprivnica te Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije.

 

IMG 9602

Služba ureda župana

 

Pročitano 134 puta