24.06.2024.

U Županijskoj Obrtničkoj komori uručene majstorske diplome

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

IMG 9877


Danas je u Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije upriličena svečana dodjela majstorskih diploma koje su župan Darko Koren i predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić uručili kandidatima koji su majstorske ispite položili krajem 2022., tijekom 2023. i početkom 2024. godine.

Majstorski ispit uspješno je položio 51 kandidat i to u zanimanjima: autolimar, elektroinstalater, elektromehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, natkonobar, pediker, frizer, kozmetičar, automehaničar, kuhar, strojobravar, autoelektričar, mesar, pekar, soboslikar-ličilac, vodoinstalater, stolar, autoserviser i limar.

Prigodnim riječima uzvanicima se uvodno obratila predsjednica Županijske Obrtničke komore Irena Kovačić koja je kazala kako obrtnička obitelj Koprivničko-križevačke županije raste.

IMG 9768

„Trenutno je na području naše županije registrirano 2150 obrta, a nakon današnjeg dana uvjerena sam da će ta obitelj još rasti. U ovog godini promoviramo 51 majstora i majstoricu, a ukupan broj majstora od kada Komora radi je 690, što je uistinu lijep broj. Naša želja je da nikad ne stanete, cjeloživotno učenje je jako važno. Pratite trendove, rastite te promovirajte svoje obrte za buduće naraštaje“,  poručila je ravnateljica.

Čestitku je uputio i župan Darko Koren koji je naglasio kako Županija odlično surađuje s Obrtničkom komorom KKŽ  i značajno pomaže obrtništvo i poduzetništvo kroz brojne programe te dodao da je u obrtništvu osim gospodarskog elementa osobito važna komponenta obitelji, jer obrtništvo je zapravo često obiteljski posao, a to je i veća odgovornost.

IMG 9777

„Unatoč velikim gospodarskim tvrtkama u našoj županiji, broj obrtnika raste. Ima vas iz svih zanimanja i to garantira jedno olakšanje da ćemo imati mogućnost dobivanja usluga koje su svima nama potrebne. Svjedoci smo da dosta ljudi odlazi iz zemlje, ali dosta njih se i vraća. Ono što mi kao županija i lokalna zajednica nastojimo jest doprinijeti da vama bude lakše, a najveći problem je radna snaga. Ulažemo zbog toga u obrazovnu infrastrukturu, izgradili smo dva centra kompetentnosti koji su namijenjeni obrazovanju u strukovnim zanimanja. Značajno je porastao interes za obrazovanjem u obrtničkim zanimanja i to je isto tako jedan mali doprinos“, kazao je župan i čestitao svima koji su stekli diplome.

IMG 9775

Dodajmo kako su majstorski ispiti državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita, te ispita o stručnoj osposobljenosti. Majstorski ispit najviši je stupanj strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a uspješno položen ispit pruža mogućnost otvaranja vlastitog obrta s liste vezanih obrta ili vođenja obrta za drugog obrtnika. U razdoblju od 1997. do danas u Županijskoj Obrtničkoj komori majstorski ispit je položilo 690 kandidata.  

IMG 9771

Svečanoj dodjeli majstorskih diploma prisustvovali su i tajnica županijske Obrtničke komore Marinela Bašić te predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica Marko Solar i tajnik Davor Nemedan.  

Služba ureda župana

Pročitano 227 puta