08.07.2024.

U Županijskoj upravi održana radionica HBOR-a za predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

20240708 100517


Danas je u prostorijama Županijske uprave održana radionica koju je organizirala Hrvatska banka za obnovu i razvoj u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, kako bi predstavnicima jedinica lokalne i regionalne  samouprave približili mogućnosti financijskog instrumenta Urbanog razvojnog fonda.

Radionici su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici Melita Ivančić, Darko Masnec i Marijan Štimac, ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ te načelnici i predstavnici gradova i općina. Uvodno se prisutnima obratio Tomislav Marković, direktor Direkcije upravljanja područnim uredima HBOR-a koji je zahvalio Županiji na pomoći u organizaciji susreta te naglasio prednosti koje novi financijski instrument pruža korisnicima.

20240708 100705

Župan Koren je pohvalio inicijativu HBOR-a kazavši kako svi mehanizmi ovakvog tipa imaju jasan cilj, a to je daljnji kvalitativni razvoj jedinica lokalne i regionalne samouprave što je i jedna od temeljnih politika Županijske uprave.  Nakon uvodnih govora, sudionicima je detaljno predstavljen Urbani razvojni fond koji se sastoji od sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERFF-a) i sredstava HBOR-a.

Kako je naglašeno tijekom radionice,  namijenjen je ulaganjima subjekata javnog sektora i njime se prvi put omogućuje da se sredstvima EU fondova projekti javne infrastrukture obogaćuju komercijalnim sadržajima koji podrazumijeva ostvarenje prihoda od naplate usluga korištenja, a koje za cilj imaju poticanje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, te općenito izgradnju višenamjenske, sportske, turističke, društveno-kulturne, poslovne i slične infrastrukture.

20240708 100405

Glavno obilježje financijskog instrumenta je kombiniranje kredita i sredstava EFRR-a (50%-50%), a po završetku projekta moguć je otpis dijela glavnice kredita do 50% (kapitalni rabat) koji se odnosi na sredstva EFRR-a.

20240708 101239

Korisnici instrumenta mogu biti jedinice lokalne i regionalne samouprave, ali i trgovačka društva, agencije ili ustanove u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, kao i u vlasništvu države.

Služba ureda župana

Pročitano 200 puta