09.07.2024.

Predstavljen program 17. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” i Dana kulturne baštine

Objavljeno u kategorijama: Novosti

20240709 130410


U prostorijama Županijske uprave danas je predstavljen program 17. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” koji se ove godine održava od 10. do 15. srpnja održava  u Križevcima, Goli i Koprivnici, kao i Dani kulturne baštine koji se, kao uvod u Festival, održavaju od 1. do 15. srpnja.

Organizator Festivala je Folklorni ansambl Koprivnica, a suorganizatori su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.  Ove godine, istaknuli su organizatori, na ovoj značajnoj kulturnoj manifestaciji predstavit će se folklorne skupine iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Indije i Perua.

Uvodno se obratio zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je kazao kako Županija od samih početaka kao pokrovitelj podupire manifestaciju, a od 2014. godine do danas Županija i Savez Alpe Jadran festivale folklora „Iz bakine škrinje“ i „Iz bakinog krila“  financijski su poduprli s preko 63 tisuće eura što dovoljno govori o važnosti koja se poklanja kulturnoj tradiciji.

IMG 4542

„Čestitam svima koji sudjeluju u organizaciji ovog velikog događaja za našu Županiju, koji je važan zbog promocije naše kulturne baštine i bogate tradicije, ali i upoznavanja drugih naroda i njihove tradicijske i kulturne baštine. Ovo je prilika i za jačanje prijateljskih odnosa i suradnje u području kulture između različitih naroda. Pozivam sve posjetitelje da uživaju u ljepotama narodnih nošnji i pjesama, maštovitim koreografijama i prikazu tradicijskih običaja, a svim  gostima želim ugodan boravak te da ponesu sa sobom pozitivne dojmove i najljepša sjećanja na Koprivničko-križevačku županiju“, kazao je zamjenik Ljubić.

 Dodajmo kako će prije gala koncerta u subotu u Županijskoj upravi biti priređen i   tradicionalni prijem za sudionike Festivala.  

05a 17. MFF Iz bakine škrinje program

Uime organizatora obratila se Nada Šešić koja je podsjetila da se Festival održava od 2007. godine s ciljem očuvanja i prezentacije bogate folklorne baštine i kulture te upoznavanja drugih naroda i njihovih običaja.

IMG 4551

„Svake godine nastojimo napraviti iskorak i uistinu smo ponosni na sve što smo do sad ovih godina napravili. Kroz festival je do sad prošlo preko stotinu gostujućih grupa, a ove godine imamo 270 sudionika iz svih krajeva svijeta. Mnogo je novina, a sadržaje smo proširili na još jedan dodatni dan festivala. Uz pjesmu i ples, mnogo je toga za vidjeti i u popratnim sadržajima, pa tako posjetitelji mogu u izlogu gradske knjižnice razgledati izložbu tradicijskih instrumenata, moći će  sudjelovati u izradi pogače z oreji ili pak pogledati kako se izrađuju tradicijske frizure. Veliko hvala Županiji, Gradu Županijskoj turističkoj zajednici, Savezu Alpe Jadran  te svim pokroviteljima, partnerima i sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće“, kazala je Šešić

  Zahvalu je ispred organizatora uputio i Kristijan Rihtarić koji je naglasio kako su Dani kulturne baštine jako dobro primljeni u javnosti.

Vrlo je velik interes za sadržaje koje smo ponudili, a želja nam je privući još veći broj sudionika koji bi se uključili u svojevrsno brendiranje kulture i tradicije ovih prostora. Imamo što za ponuditi i pokazati što dokazuje i činjenica da smo dodali još jedan festivalski dan. Očekujemo velik broj posjetitelja koji će siguran sam uživati u programima, a pobrinuli smo se da uživaju  i naši dragi gosti koji će upoznati prirodne ljepote i turističku ponudu našeg kraja “, kazao je Rihtarić te zahvalio Ministarstvu kulture i medija, Savezu Alpe Jadran te svim gradovima, općinama, ustanovama u kulturi, udrugama, tvrtkama, turističkim zajednicama i agencijama koji su dali svoj obol festivalu.  

Čestitku organizatorima je uputila i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

IMG 4560

“Pripremili ste prekrasan program i jako nam je drago da se gala večer, ali i brojni sadržaji održavaju u Koprivnici. Iznenadili ste nas s kvalitetom i raznovrsnošću ansambala koji će doći iz svih krajeva svijeta kako bi nam pokazali svoje, ali i upoznali naše običaje i kulturu. Pozivam sve da se posjete festival i uživaju u plesu, pjesmi i koreografijama “, kazala je Ostriž.   

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev napomenula je kako TZ KKŽ svake godine podržava ovaj Festival koji čuva našu bogatu tradicijsku baštinu i prenosi njezine vrijednosti na nove naraštaje.

IMG 4572

„Od samih smo početaka prisutni u ovoj jedinstvenoj priči koja je na ponos cijele županije. Veseli nas što smo i ove godine suorganizator te što festival iz godine u godinu raste i privlači sve veći broj posjetitelja. Turistički smještajni kapaciteti ovih dana su popunjeni, mnogo je lijepih događanja i sve to govori u prilog da se turistička ponuda na kontinentu razvija te da itekako imamo što za ponuditi našim gostima. Velike čestitke na još jednoj organizaciji, siguran sam da će sva tri dana festivala biti odlično posjećena“, istaknula je Sočev.   

20240709 130255

Pozivamo Vas da nam se pridružite na 17. Međunarodnom festivalu folklora “Iz bakine škrinje” i Danima kulturne baštine te da uživate u bogatstvu glazbe, pjesme i plesa.

05 17. MFF Iz bakine škrinje

Program možete pratiti i na službenoj Facebook stranici Festivala.

Služba ureda župana

Pročitano 178 puta