12.07.2024.

Održana 22. Županijska izložba vina, graševina vinarije Matočec proglašena Županovim vinom

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 4737


U restoranu Štagelj u Koprivnici jučer je održana 22. Županijska izložba vina Koprivničko-križevačke županije na kojoj su prezentirana najbolja vina Podravine i Prigorja. Kako je naglašeno na otvorenju izložbe, vinari su i ove godine pokazali da područje županije ima sjajna vina koja su uz bok drugim vinskim regijama Hrvatske što dokazuju i rezultati ocjenjivanja koje je provelo stručna Komisija sastavljena od eminentnih poznavatelja vina.

20240711 164030

Komisija je ove godine ocjenjivala  32 uzorka te je dodijelila jedno veliko zlato, 17 zlatnih diploma, 11 srebrnih diploma i tri priznanja, a prestižnu titulu „Županovo vino 2024.“ osvojila je Vinarija Matočec za „Graševinu gold“ berba 2023. godina. Predsjednik Zajednice vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije Denis Maksić se uvodno osvrnuo na početke izložbe  napomenuvši kako kvaliteta vina kroz sve ove godine neupitno raste te čestitao svima koji su prijavili uzorke, a posebno osvajačima najviših priznanja.

IMG 4676

Čestitku je uime tvrtke Podravka uputila članica Uprave Ljiljana Šapina koja je istaknula kako Podravka od početka podržava ovu manifestaciju te da je prirodno da najsnažnija prehrambena kompanija s velikim gastronosmskim asortimanom bude usko vezana uz najbolja vina koja ovaj kraj može ponuditi.

Čestitku vinarima uputio je i župan Darko Koren koji je u govor naglasio kako Županija cijeni napor i zalaganje vinara da u svojim vinogradima proizvedu najbolje što zajednički zemlja, podneblje, tehnologija i stručna enološka znanja mogu ponuditi. Županija u kontinuitetu promovira proizvođače vina s kontroliranim zemljopisnim porijeklom sukladno Zakonu o vinu, dodao je Koren,  a s obzirom na prepoznat potencijal i mogućnosti  proizvodnje kvalitetnih vina od 2003. godine osigurava sredstva za razne potpore te ulaže u turistički razvoj vinarstva i vinogradarstva.

IMG 4724

Župan je čestitao obitelji i vinariji Matočec na osvajanju titule „Županovo vino“ za 2024. godinu kazavši kako je lijepo vidjeti da uz kvalitetna vina koje proizvode, sve ostaje unutar obitelji koja gaji dugogodišnju tradiciju bavljenja vinom. Uime vinara i obitelji Matočec prisutnima se obratio Dario Matočec koji je zahvalio Županiji na potpori te naglasio kako će ove nagrade biti daljnji poticaj za kvalitativni razvoj sorti koje uzgajaju i proizvode pod nazivnikom „vino s peskov“.

20240711 180858

Dodajmo kako je na području županije trenutno registrirano 60-ak vinara te da postoje tri vinske ceste - Đurđevačka vinska cesta, Vinska cesta Križevačko prigorje  i Vinska cesta PodraVina. Županija je također  prepoznala važnost projekta revitalizacije sorte Kleščec, koji provodi Visoko gospodarsko učilište Križevci, a sve u svrhu proizvodnje te autohtone vinske sorte.

IMG 4778

 

Katalog s izložbe u digitalnom obliku možete pogledati u dokumentu pdf KATALOG 22. ŽUPANIJSKE IZLOŽBE VINA

20240711 180905

 

Uz brojne vinare, izložbi su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, članice i članovi Županijske skupštine, načelnici općina, ravnatelji županijskih ustanova, županijski pročelnici i drugi gosti i uzvanici.

Pročitano 156 puta