16.07.2024.

Župan potpisao ugovore s 25 korisnika START UP potpora vrijednih 100 tisuća eura

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

naslovna 20240716 082823


U prostorijama Županijske uprave danas je održano potpisivanje ugovora o dodjeli potpora za samozapošljavanje iz programa START UP koji Županija uspješno provodi od 2019. godine, a  ove godine pravo na potpore ostvarilo je 25 korisnika.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, pročelnici Marijan Štimac i Melita Ivančić te suradnica iz Upravnog odjela za gospodarstvo Jasna Sabolić.

20240716 080509

Uvodno se obratio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i komunalne djelatnosti Marijan Štimac te istaknuo kako je ovo šesta godina zaredom kako Koprivničko-križevačka županija podupire mlade osobe koje su se odlučili na pothvat poduzetništva i čestitao im na odabiru i odlučnosti ulaskom u poduzetničke vode.

Potpore za samozapošljavanje iz programa START UP od početka do danas ostvarilo je ukupno 105 korisnika od čega je 40 posto žena i 60 posto muškaraca, za što je realizirano 411 tisuća eura iz županijskog proračuna te se time ovaj program naslanja na politiku Vlade RH kroz mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a ovime se podupiru deficitarne djelatnosti s područja Županije.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo brojem korisnika ovih potpora, povećanjem sredstava, kao i odvažnosti na odluci o ulasku u poduzetništvo: „Svaki početak je težak, a ovo je jedan od načina da vam se taj početak olakša. Ove godine je osigurano 100 tisuća eura, to je 32 tisuće eura više nego prošle godine. Četiri tisuće eura je iznos kojim se podupire svaki poduzetnički početak. Možda nije veliki iznos, ali mislim da je svaka pomoć dobrodošla. Nama je kao društvu interes da ima što više poduzetnika, oni koji zapošljavaju sami sebe, svoje obitelji, ali i druge osobe“ kazao je župan.

IMG 4894

O strukturi županijskog gospodarstva i financijskoj podršci malom i srednjem poduzetništvu na području Županije, župan je naglasio: „Mi smo županija koja je strukturirana na jedan drugačiji način u kojoj prevladava veliko gospodarstvo što je dobro jer to daje snagu i stabilnost, ali u nekim turbulentnim vremenima i određeni rizik. Značajno podupiremo malo i srednje poduzetništvo, a ovo je jedan mali znak podrške i od vas očekujemo da to opravdate. Čestitam vam na odvažnosti i ovom velikom koraku i želim vam puno sreće kako privatno tako i poslovno“.

U ime svih potpisnika potpora obratila se Kristina Pranjić, magistra edukacije biologije i kemije te zahvalila Županiji na pomoći pri otvaranju obrta: „Početak uistinu je najteži i zato je svaka pomoć dobrodošla. Odnedavno sam vlasnica prvog pilates studija u Koprivnici u kojoj se vježba isključivo na reformer spravama i stoga sam izuzetno sretna što sam se imala prilike prijaviti na START-UP program kojim se dodjeljuju financijska sredstva kako bi se pomoglo poduzetnicima u poslovanju“.

IMG 4916

Dodajmo kako su prioritet za potpore imale proizvodne djelatnosti i deficitarna zanimanja, a ove su godine zahtjev mogli podnijeti korisnici do navršene 40. godine starosti. Djelatnosti za koje su korisnici dobili potpore su: električarski popravci motornih vozila, popravak i održavanje traktora i poljoprivrednih strojeva, proizvodnja namještaja, ugradnja stolarije, elektroinstalacijski radovi, proizvodnja građevne stolarije, soboslikarski radovi, uslužne djelatnosti uređenja krajolika,  inženjerstva i tehničkog savjetovanja, održavanje i popravak motornih vozila, usluge čišćenja zgrada i objekata, kozmetičke i frizerske usluge te stomatološke usluge.


 

Služba ureda župana

Pročitano 370 puta