07.09.2024.

Proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina u Križevcima

Objavljeno u kategorijama: Novosti

DSC 2839


Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina koji je okrutno mučen i pogubljen u Košicama, 7. rujna, danas je na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima održano svečano misno slavlje koje je predvodio zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK, mons. Dražen Kutleša. Sveti Marko Križevčanin je treći hrvatski svetac, zaštitnik Bjelovarsko-križevačke biskupije, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca.

Bjelovarsko-križevački biskup kao domaćin današnjeg slavlja, mons. Vjekoslav Huzjak pozdravio je okupljene vjernike, a uoči euharistijskog misnog slavlja, održana je i svečana procesija do oltara na otvorenom križevačkom trgu.

Svetom misnom slavlju prisustvovali su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske župan Darko Koren, gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, saborski zastupnik Tomislav Golubić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar s vijećnicima, članovi Županijske skupštine, načelnici općina, brojni vjernici, branitelji, osobe s invaliditetom, domobrani, vatrogasci, izviđači, Križevačka djevojačka straža te brojne udruge.

Tradicionalno u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Križevci uoči misnog slavlja u restoranu „Kalnik“ održan je 21. Susret osoba s invaliditetom koji je okupio više od 15 udruga s područja cijele Hrvatske koje je tom prigodom pozdravio predsjednik Udruge Luka Bratić te župan Darko Koren i gradonačelnik Mario Rajn. Susret je održan pod pokroviteljstvom Koprivničko – križevačke županije, Grada Križevaca, općine Sveti Petar Orehovec i ostalih donatora.

Ove godine u sklopu svetkovine sv. Marka Križevčanina na Trgu Antuna Nemčića u Križevcima održalo se niz programa u organizaciji Destinacijske agencije Križevci od nastupa kulturno-umjetničkih društava, udruga i solista, prigodne izložbe i radionice te predavanje o sv. Marku Križevčaninu.

Služba ureda župana


 

Izvor fotografija: prigorski.hr i Grad Križevci

Pročitano 63 puta