13.09.2024.

U Novigradu Podravskom održana izložba „Novigradsko tradicijsko ruho"

Objavljeno u kategorijama: Novosti

novigradsko tradicijsko ruho izlozba6 696x464


U petak, 13. rujna u Dvorani za zabavu, kazalište, film i konferencije održana je izložba "Novigradsko tradicijsko ruho", u organizaciji Društva žena Novigrad Podravski. Ovaj poseban događaj, privukao je brojne ljubitelje kulturne baštine te je pružio uvid u bogatu povijest i tradiciju Novigrada Podravskog kroz prikaz tradicionalne odjeće i tekstila, koji su oduševili posjetitelje svojom povijesnom vrijednošću i simbolikom.

novigradsko tradicijsko ruho izlozba1 696x464

Događaj su podržali zamjenik župana Ratimir Ljubić kao i načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek  koji su istaknuli važnost očuvanja kulturnog nasljeđa te pohvalili trud organizatora u promociji tradicijskih vrijednosti i jačanju identiteta lokalne zajednice.

Izloženi predmeti svjedočili su o načinu života, običajima i identitetu ljudi ovog kraja, dok su posjetitelji imali priliku doživjeti ne samo vizualni, već i emotivni susret s prošlošću. Ovaj događaj pokazao je važnost očuvanja kulturne baštine te podsjetio na vrijednosti koje se prenose kroz generacije.

novigradsko tradicijsko ruho izlozba5 696x464

U sklopu programa, članice Društva žena Virje predstavile su zaštićeni tradicionalni kruh Podravine, poznatu Podravsku mazanicu, dok je Pjevački zbor "Zlatna dob" izveo tradicionalne pjesme koje su donijele autentične zvukove ovog kraja. Recitatorska grupa KUD-a Novigrad Podravski, zajedno s izvođačima Macom Rumek i Mirom Kovačem, obogatila je događaj interpretacijom narodnih stihova.

novigradsko tradicijsko ruho izlozba10 696x464

Izložba "Novigradsko tradicijsko ruho" pokazala se kao iznimno uspješna manifestacija, a posjetitelji su kući ponijeli bogate dojmove i još veće poštovanje prema tradiciji i povijesti Podravine.

Izvor fotografija: JPC

Služba ureda župana

Pročitano 75 puta