17.09.2024.

U Križevcima svečano obilježen Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 33. obljetnica oslobođenja vojnih objekata

Objavljeno u kategorijama: Novosti

 

CN9A0566


Danas je u Križevcima svečano bilježen Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca te 33. obljetnica oslobođenja vojnih objekata, a svečanom programu prisustvovali su župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić.

CN9A0483

Obilježavanje je započelo svetom misom za poginule branitelje Domovinskog rata koja je održana u župi svete Ane, a misu je predvodio preč. Stjepan Soviček.

Nakon mise uzvanici su u svečanoj kolkoni krenuli prema spomen obilježju „Ponos braniteljima – u znaku križa“ gdje su uslijedila prigodna obraćanja te paljenje svijeća i polaganje vijenaca.

CN9A0581

Uvodnim riječima prisutnima se obratila predsjednica Kriznog stožera tadašnje Općine Križevci Ivana Sučec Trakoštanec koja je podsjetila na prilike iz rujna 1991. godine te je istaknula kako su u to ratno doba svi Križevčani bili jedinstveni i složni. Iako nisu imali naoružanje snagom vlastitih prosudbi, uz pomoć vojnih i policijskih postrojbi te pregovorima uspjeli su Križevce sačuvati od razaranja, a prostore ondašnje vojarne u mirnodopskom razdoblju pretvoriti u mjesto koje je na korist Gradu i svim građanima.

CN9A0479

Uime branitelja obratio se pukovnik Zvonko Beljo koji je naglasio kako su branitelji bili spremni braniti svoje pod cijenu života te poručio da su oni branitelji uspostavili temelje pobjedničke vojske i države te ostvarili slobodnu i suverenu državu što je bio san svakog hrvatskog čovjeka.

CN9A0476

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn poručio je kako Križevci danas slave svoj heroje, ali i sve hrvatske branitelje koji su pokazali svijetu da veliko srce može slomiti bilo koje oružje.

.„Vama ne trebaju pokloni, jer ostvarili ste ono najviše, a to je sloboda. Dugujemo vam vječnu zahvalnost i sve počasti. Potičite u svojem djelovanju društvenu odgovornost i branite prava čovjeka onako kako ste i u najtežem vremenu stali na prvu liniju obrane“, istaknuo je Rajn .

CN9A0580

Prigodnim riječima na kraju se obratio izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković koji je podsjetio je kako su Križevci bili među prvim gradovima u kojima su osvojene vojarne.

To je imalo velik značaj jer velik dio naoružanja je otišao odmah na bojišta na kojima sam i sam sudjelovao. Dali ste velik obol u obrani države, no znamo da sloboda uvijek ima svoju cijenu i nikada se do nje ne dolazi bez žrtava. Zato vam dugujemo neizmjernu zahvalnost i nikad nećemo zaboraviti ono što ste učinili“, istaknuo je general pukovnik Mareković.

CN9A0552

Nakon prigodnih govora, sin poginulog branitelja Dejana Plentaja pročitao je imena svih poginulih branitelja, a potom su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Uime Koprivničko-križevačke županije delegaciju je predvodio župan Darko Koren zajedno uz kojeg su bili zamjenik Ratimir Ljubić i član Županijske skupštine Stjepan Peršin.

CN9A0610

Vijence su položile i delegacija roditelja poginulih branitelja i Koordinacije udruga branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, delegacija Vlade Republike Hrvatske predvođena državnim tajnikom Brankom Hrgom, izaslanikom predsjednika Vlade i ministra obrane, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tatjana Mihaldinec, delegacija Grada Križevaca Kriznog stožera i policije na čelu sa gradonačelnikom Mario Rajnom, delegacija općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno, kao i Hrvatski časnički zbor grada Novske, općina Lipovljani i Jasenovac te Odbor za branitelje Grada Novske.

CN9A0635

Molitvu i blagoslov za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je izaslanik bjelovarsko-križevačkog biskupa župnik župe sv. Ane preč. Stjepan Soviček.

Svečanost je svojim glazbenim nastupom uveličala učenica Srednje glazbene škole Alberta Štrige Križevci, Dunja Rebić.

CN9A0639

 

Služba ureda župana

Pročitano 164 puta