16.09.2024.

Županija uključena u projekt EuroVelo 13, biciklističke rute koja spaja Europu

Objavljeno u kategorijama: Novosti, ICTr-CE

podravina prigorje bike ilustracija 005


Europa je gotovo pola stoljeća bila podijeljena na istok i zapad takozvanom „željeznom zavjesom“, zidom koji je predstavljao razdvajanje, a danas je biciklistička staza koja spaja i omogućuje slobodno prelaženje granica. Staza željezne zavjese, poznata i kao EuroVelo 13, jedna je od najdužih europskih biciklističkih staza u Europi koja se proteže na više od 10.000 kilometara i prolazi kroz 20 država. Projektom Inovativni participativni održivi poslovni model za bicikliranje rutom željezne zavjese (ICTr-CE), u kojem je među 12 partnera i Koprivničko-križevačka županija, promiče se razvoj održivog turizma duž biciklističke rute. Projekt obuhvaća dionicu trase od 3.000 kilometara kroz Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Slovačku, Češku, Njemačku i Poljsku.

Bogata kulturna i prirodna baština

Staza željezne zavjese promiče održivost, ekološku svijest i prekograničnu suradnju te očuvanje kulturnih, povijesnih i ekoloških vrijednosti. Također, nosi certifikat Vijeća Europe kao kulturna ruta s obzirom da obuhvaća 14 znamenitosti s popisa UNESCO svjetske baštine. Stoga, uzduž rute biciklisti se susreću sa širokim spektrom atrakcija, uključujući muzeje, spomenike i ostatke Željezne zavjese kao što su stražarnice i ograde od bodljikave žice. Staza prolazi kroz slikoviti krajolik, nacionalne parkove i urbana područja, pružajući biciklistima jedinstven pogled na prošlost i sadašnjost Europe.

Nove mogućnosti za male i srednje poduzetnike

Tijekom razdoblja provedbe projekta ICTr-CE, ostvarit će se edukacije za male i srednje poduzetnike aktivne u području turizma (smještajni kapaciteti, restorani, turoperatori, iznajmljivači bicikala, itd.), poticat će se umrežavanja te razvoj kreativne i inovativne turističke ponude. Cilj projekta je okupiti pružatelje usluga na području staze željezne zavjese pod krovnim brendom ICTr (Iron Curtain Trail), potaknuti i podržati njihov daljnji razvoj te povećati njihovu prepoznatljivost na tržištu. Provedbom projektnih aktivnosti pružit će se podrška malim i srednjim poduzetnicima, potaknut će se lokalna i međunarodna partnerstva te jačati znanja i digitalne vještine pružatelja usluga u turizmu. Ujedno, pružit će se aktivan doprinos inicijativi Zelene tranzicije Europske unije promicanjem praksi održivog turizma, čime se smanjuju negativni utjecaji putovanja na okoliš i ističu pozitivni društveni i ekološki doprinosi.

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt ICTr-CE sufinanciran je putem INTERREG Central Europe transnacionalnog programa Europske unije (Europski fond za regionalni razvoj). Projekt je započeo 1. ožujka 2023. te traje do 28. veljače 2026. Ukupna vrijednost projekta je 2.676.820,00 €, podijeljenih između 12 partnera.

Koprivničko-križevačka županija u projektu sudjeluje kao partner s proračunom od 189.000,00 €.

Više o projektu: https://www.interreg-central.eu/projects/ictr-ce/?fbclid=IwAR3HeZceLTbh0SDJfFrWZFRxgmukZmRITBd7MnvY_g5D1A9sYT1ajI0ueco

Više informacija o biciklističkim rutama u Koprivničko-križevačkoj županiji: https://podravinaprigorjebike.com/

Služba ureda župana

ICTr CE Logo Standard large

Pročitano 163 puta