24.09.2024.

Predstavljeni rezultati online istraživanja o prepoznavanju nasilja u obitelji i partnerskim vezama među mladima

CN9A2031


U prostorijama Županijske uprave jučer je održana sjednica Županijskog tima Koprivničko-križevačke županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kojoj su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Maja Blažek.

Prisutnima se uvodno obratio zamjenik Ljubić koji je istaknuo kako Županija podržava rad tima i ostalih povjerenstva koji imaju u svom radu naglasak na borbu protiv nasilja te brojne edukativne i preventivne akcije kojima se podiže svijest građana. Dodao je kako će Županija  također u predstojećem razdoblju podržati i nadolazeće akcije  povodom obilježavanja 25. studenog Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama.

CN9A2018

Na sjednici su predstavljeni rezultati online istraživanja o prepoznavanju nasilja u obitelji i nasilja u partnerskim vezama među mladima koje je povela Udruga „Hera“Križevci u partnerstvu  sa Srednjom gospodarskom školom Križevci   i Srednjom  školom  "Ivan Seljanec" Križevci. Predsjednica Udruge Marina Švagelj Jažić pojasnila je kako je istraživanje provedeno u pet srednjih škola s područja Koprivničko-križevačke županije te kako se prema odgovorima može zaključiti da je preko 80 posto učenika i učenica upoznato sa nasiljem. Nešto manje od jedne četvrtine anketiranih je svjedočilo nekoj vrsti nasilja u obitelji, a kako je istaknula Švagelj Jažić, zabrinjava podatak da skoro 20 posto ispitanih nije nikako reagiralo na nasilje kojem su svjedočili.

CN9A2014

Više od četvrtine mladih koji su sudjelovali u istraživanju svjedočilo je nasilju u vezi, a 32,5 posto ispitanih doživjelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja u vezi. Više od pola ispitanika obratilo bi se za pomoć obitelji i institucijama dok najmanji broj njih vjeruje stručnim osobama u školi.

Zaključak istraživanja, s kojim su se složili svi prisutni članovi Županijskog tima, govori kako je potrebno i dalje provoditi edukacije i preventivne programe  u školama koje će obuhvatiti i stručno osoblje, dodatno informirati javnost o postojećim mehanizmima i resursima za prijavljivanje nasilja.

CN9A2023

Služba ureda župana

Pročitano 115 puta