30.09.2024.

Polaganjem vijenaca i svečanom akademijom obilježena 33. obljetnica preuzimanja Vojarne i Dan koprivničkih branitelja

Objavljeno u kategorijama: Novosti

CN9A3041


U Koprivnici je danas svečano obilježena 33. obljetnica preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja, a događanju su uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

CN9A2865

Svečanost je započela svetom misom zadušnicom  za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi svetog Nikole,a misu je predvodio župnik Tomislav Petrić u suslavlju sa svečenicima Koprivničkog dekanata. Program je nastavljen u prostoru bivše Vojarne „Ban Krsto Frankopan“ gdje su kod spomenika „Križ života“ izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Vijence i svijeće položile su delegacije obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođene županom Darkom Korenom, zajedno sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem i predsjednikom Županijske skupštine Damirom Felakom, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Ivica Kranjčević, delegacija Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja, delegacija Grada Koprivnice predvođene gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, delegacija ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi te udruga hrvatskih branitelja proizašlih iz Domovinskog rata.

CN9A2970

Prigodnim riječima zatim se obratio predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Nikola Gregur koji se prisjetio ratnog razdoblja i neizvjesnog vremena 1991. godine te okolnosti koje su dovele do mirnog preuzimanja vojarne koja je bila od strateškog značaja zbog količine oružja i streljiva koje je po preuzimanju upućeno na ratišta diljem Hrvatske.  Blagoslov i kratku molitvu za sve branitelje je kod spomenika „Križ života“ izrekao policijski kapelan vlč. Ozren Bizek.

Nakon blagoslova uslijedio je svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše Vojarne do Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu.

CN9A3182

Kod spomenika vijence su položile delegacija obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem, predsjednikom Županijske skupštine Damirom Felakom i članom Županijske skupštine Željkom Pintarom.

CN9A3373

delegacije predsjednika Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik Darko Sobota, delegacija Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja, delegacije Ministarstva unutarnjih poslova, delegacije Odbora za branitelje, delegacije ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi, delegacija Grada Koprivnice predvođena gradonačelnikom Mišelom Jakšićem te delegacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.  

Počast braniteljima odali su i učenici koprivničkih osnovnih škola, a potom je policijski kapelan vlč. Ozren Bizek izrekao blagoslov.

Program je nastavljen svečanom akademijom u Domu mladih koju je otvorio predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal, a zatim su pročitana imena smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja.

CN9A3452

Čestitke povodom obljetnice i Dana koprivničkih branitelja uputio je i župan Darko Koren koji je izrazio zadovoljstvo ponovnim ovogodišnjim okupljanjem koje za cilj ima očuvanje svih onih sjećanja i vrijednosti koje su obilježili ljude ovog prostora u tom ratnom  vremenu.

CN9A3479

„ Njima dugujemo najveću zahvalnost. Puno je riječi izrečeno o tim danima i nikada nije dovoljno istaknuti  zahvale svima onima koji su sudjelovali u tim događanjima oslobađanja tadašnje kasarne i samim time grada Koprivnice. Zahvaljujem svima na ustrajnosti koju izražavamo svake godine ovim okupljanjem, isto tako svima koji sudjeluju na ovom današnjem susretu, neka to bude jedan dobar primjer mladima kojih je danas bilo mnogo. Hvala još jednom svima koji su zaslužni što smo danas ovdje i čestitam vam godišnjicu oslobođenja Vojarne i Dan koprivničkih branitelja“, poručio je župan Koren.   

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo dostojanstvenim obilježavanjem preuzimanja Vojarne i Dana koprivničkih branitelja.

CN9A3486

„Osim sjećanja ovo je prigoda da im iskažemo veliku zahvalnost, vidimo što se sve događa širom svijeta i kad danas to gledamo na slikama i novinskim isječcima još nam je jasnije koliko moramo biti zahvalni svim tim ljudima koji su dali najviše od sebe što su imali da bi Hrvatska bila slobodna i neovisna“, rekao je Jakšić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Darko Sobota zahvalio je svim hrvatskim braniteljima koji su dali pečat u stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske te je čestitao svima koji čuvaju spomen na veliki obol hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

CN9A3492

„Vaša je žrtva neprocjenjiva, a ovakve svečanosti vraćaju nas u ono vremena kada smo svi bili zajedno s istim ciljem, a to je demokratska i slobodna Hrvatska. Vaša se žrtva ne smije zaboraviti, na nama je da to sjećanje sačuvamo za buduće generacije“, kazao je Sobota.

CN9A3435

Prigodnim riječima obratili su se i predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave koprivničko-križevačke „Ban“ Ivica Jurenec, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andrije Plenkovića Željko Motik kao i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića brigadni general Ivica Kranjčević.

Služba ureda župana

Pročitano 106 puta